Toespraak minister Bijleveld bij opening Veiligheidsdag Landstede/opening nieuwe opleidingslocatie Kranenburg in Harderwijk

Goedemorgen allemaal,

Ik was onder de indruk van de ontvangst net. Prachtig verzorgd! Mijn complimenten. En wat mij betreft komen verleden en toekomst hier op een bijzondere manier bij elkaar. Harderwijk is natuurlijk een stad met een rijk militair verleden. Al vanaf 1814 heeft deze stad op militair gebied een prominente rol gespeeld. 180 jaar lang!

De laatste eenheden die hier gezeten hebben waren de School Militaire Inlichtingen Dienst, het Opleidingscentrum Infanterie en de staf van de 4e Divisie.

Na de Koude Oorlog moest de krijgsmacht sterk inkrimpen. Dat had voor Harderwijk ingrijpende gevolgen. Het ene na het andere onderdeel verdween uit de stad. En op 2 november 1994 werd de 4e Divisie opgeheven.

Daarom vind ik het mooi en symbolisch om vandaag de nieuwe opleidingslocatie te mogen openen! Ook in de maand november! 24 jaar later.

Defensie is weer in opbouw. En daar hebben we veel mensen voor nodig. Maar er is ook veel vraag naar goede beveiligers en opsporingsambtenaren. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen te interesseren voor een baan in de veiligheidssector. En de VeVa speelt daar een belangrijke rol in. Ik begreep in ieder geval dat het aantal leerlingen hier in Harderwijk de laatste jaren sterk toegenomen is. Dat er zelfs al noodlokalen zijn geplaatst. Dat is dus veelbelovend!

We zien bij Defensie natuurlijk het liefste mensen komen die al een goede vooropleiding hebben gehad. En voor de andere veiligheidsorganisaties is dat niet anders. Daar heb je de juiste faciliteiten voor nodig. Zoals de opleidingslocatie die ik straks mag openen.

In de nieuwe leeromgeving is alles erop gericht om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen. Zowel fysiek als ook in een virtuele omgeving.

Ook bij Defensie is dit enorm belangrijk. Daar hebben we de volgende slogan voor: 'Train as you fight, fight as you train.' Dat is het uitgangspunt voor onze opleidingen en oefeningen. Op die manier weet je wat je te doen staat als het erop aankomt.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan het verhaal van korporaal Erik van der Meijde. Met zijn team werd hij in Afghanistan omsingeld door de Taliban. Een aantal militairen uit zijn team kwamen in het nauw te zitten. Erik aarzelde niet en met gevaar voor eigen leven wist hij zijn kameraden te ontzetten. Uiteindelijk ontving hij hiervoor een dapperheidsonderscheiding. Hij is daar zelf heel bescheiden over. Zo zegt hij bijvoorbeeld - en ik citeer: "Als zoiets gebeurt, dan doe je het eerste wat in je opkomt, zonder na te denken. Ik handelde zoals ik dat in de oefeningen geleerd had."

Volgens mij zegt dit genoeg over het belang van een goede opleiding. En als je eenmaal de juiste skills and drills bezit, dan kun je tot grote hoogte stijgen als het nodig is. Dat geldt uiteraard ook voor de aankomende beveiligers en buitengewoon opsporingsambtenaren.

Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe leeromgeving jullie nog beter gaat voorbereiden op jullie toekomstige werk! Ik vind het mooi om te zien dat er binnen de Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe maar liefst 21 partners samenwerken. Zonder jullie was de nieuwe leeromgeving - en deze eerste veiligheidsdag - niet tot stand gekomen. Grote dank daarvoor. Uiteindelijk is onze veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. En kunnen we maar beter goed samenwerken.

Dan ga ik nu heel graag over tot de openingshandeling. Daarvoor wil ik heel graag Yana Timmer, Rowan Verhelst, [naam] en [naam] naar voren roepen om dit samen met mij te doen. Vannacht hebben jullie al met een aantal medestudenten deelgenomen aan een sponsortocht voor Stichting Hulphond. Ook de afgelopen week zijn voor dit goede doel verschillende activiteiten georganiseerd. Bovendien hebben de partners een mooie bijdrage geleverd. Het streven was om € 5.000 op te halen. Ik mag vandaag meedelen dat dit meer dan verdubbeld is!

Graag een groot applaus!