Mariam, Floris en Mookie beëdigd tot kinderbewindspersonen van VWS

Nederland is vandaag op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind drie bewindspersonen rijker. Mariam Yousfi (13 jaar) en Floris Vooren (13 jaar) zijn door ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins benoemd tot kinderminister en Mookie Saluna (15 jaar) is door staatssecretaris Paul Blokhuis benoemd tot kinderstaatssecretaris. De kinderbewindspersonen zullen een jaar lang het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met slimme tips en praktische adviezen helpen het beleid beter en kindvriendelijker te maken.

V.l.n.r.: kinderminister Floris Vooren, minister Bruno Bruins, kinderminister Mariam Yousfi, minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Paul Blokhuis en kinderstaatssecretaris Mookie Saluna.

Met het aanstellen van Mariam, Floris en Mookie kunnen De Jonge, Bruins en Blokhuis rekenen op drie gedreven, ervaren en maatschappelijk heel actieve kinderbewindspersonen. Wie zijn ze?

Mariam Yousfi was enthousiast Kinderburgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel. Ze wil iets betekenen voor de mensen om haar heen en zit in de brugklas. Mariam vindt het belangrijk dat volwassenen in het algemeen en politici in het bijzonder meer naar kinderen luisteren. Ze gaat minister Hugo de Jonge onder andere adviseren over de vraag hoe we jonge mantelzorgers beter kunnen ondersteunen.

Floris Vooren speelt in het nationale ijshockeyteam en zit op een vmbo-school, gericht op sport en dienstverlening, in Molenhoek bij Nijmegen. Floris wandelde ook de Nijmeegse Vierdaagse waar hij met het #Vteam aandacht vroeg voor vriendschap, vrede en vrijheid. Hij wil als kinderminister voor minister Bruno Bruins graag laten zien wat sport voor hem en andere kinderen betekent. In het bijzonder gaat hij zich bezig houden met topsport en talentontwikkeling in het kader van het Sportakkoord.

Mookie Saluna uit Almere presenteerde tweemaal de Nationale Kinderherdenking op 4 mei, is enthousiast acteur en zit in het VMBO-eindexamenjaar. Hij zet zich in voor andere kinderen omdat hij graag wil laten zien dat je ook als je ziek bent je dromen kunt waarmaken. Mookie gaat staatssecretaris Paul Blokhuis adviseren over hoe we kinderen thuis maar ook op school gezonder kunnen laten eten en drinken. Daarnaast gaat Mookie meedenken hoe we kinderen kunnen betrekken bij herdenken.

Het ministerie van VWS, dat verantwoordelijk is voor jeugdbeleid, is het eerste departement dat kinderbewindspersonen aanstelt. Het was een idee van de toenmalig kinderburgemeester van Leeuwarden. Die vroeg vorig jaar op de Voor de Jeugddag (een themadag over jeugdbeleid in Amsterdam) om een kinderminister en kinderstaatssecretaris. De bewindslieden van VWS hebben daar nu een vervolg aan gegeven.