Video Startbijeenkomst proeftuinen maatschappelijke diensttijd

Videoverslag van de bijeenkomst Proeftuinen maatschappelijke diensttijd in De Remise, Den Haag.

Presentator bijeenkomst:
We zijn hier op de remise waar alle trams stilstaan en we zijn hier een soort beweging aan het  maken, met alle mensen die meedoen aan de maatschappelijke diensttijd. Dus de staatssecretarissen van SZW en VWS zijn hier. En heel veel maatschappelijke organisaties die  tientallen ideeën hebben over hoe ze de maatschappelijke diensttijd eruit willen laten zien.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS):
Dit experiment is voor mij geslaagd als met die 41 projecten als daaruit blijkt wat jongeren echt  aanspreekt, waardoor jongeren in beweging gaan komen en als we ook met elkaar uitvinden wat jongeren een fijne tegenprestatie vinden.

Jongere:
Wat heel cruciaal is om jongeren aan te spreken op wat zij kunnen en waar zij goed in zijn.
Maar dat je ook persoonlijk op jongeren afstapt.

Jongere:
Ik heb ook wel op school dat we dan in een projectgroep werken en dan zeggen ze gelijk van: ‘Nee dat lukt toch niet’. En dan denk ik: ‘Eerst proberen voordat het niet lukt, gewoon proberen’.

Jongere:
Als je jezelf wat beter kent, dan help je een ander ook veel beter. Ja ik vind dat heel mooi.

Jongere:
Wat me ook vormt, wat ik al meerdere malen heb gezien, en ook meegemaakt, maar wat je dan nogmaals meekrijgt in zo’n land als Nepal dat je denkt ja wat kunnen we ook ongelofelijk  zeuren.

Staatssecretaris Van Ark (SZW)
Als je nou op deze manier kan zien hoe leuk het is om daarin te werken, maar ook wat voor toekomstperspectief je er hebt.

Presentator bijeenkomst:
Nou ik hoop dat het daar ook een steentje aan bijdraagt.
Die resultaten gaan wij samenbrengen.

Hoe gaan we dat doen?
Jullie krijgen van ons een aantal vragenlijsten die gebruiksvriendelijk zijn, makkelijk zijn, snel zijn in te vullen en inderdaad  digitaal. Dus jongeren en jullie ook kunnen ‘m zelf op de telefoon invullen.

Belangbehartiger Van Straten:
In België werken we met een netwerk van 300 organisaties. In ons programma zijn de jongeren zes maanden lang 80% van hun tijd individueel in hun project gechargeerd, en 20% hebben ze vormingen met de groep, en dat groepsaspect is echt belangrijk om de jongeren mee te krijgen en de wijze waarop zij zin gaan geven aan hun eigen project.

Coordinator Innis:
Dus vergeet geen enkele jongere want zij hebben allemaal iets te geven aan onze samenleving en ik denk, dat het nuttig is voor iedereen.

Presentator bijeenkomst:
En dat mag naar MDT@minvws.nl , dat staat hier. Iedereen die een vraag heeft over wat dan ook kan altijd hieraan refereren, dan gaat het team MDT waarvan heel veel mensen hier aanwezig zijn,
contact opnemen met je.

Conclusies van 4 jongeren:
Gaaf!
Positief!
Ontdekkend, denk ik.
Ja, inspirerend!