IMVO-convenanten

De overheid heeft tot nu toe met 7 Nederlandse bedrijfssectoren en maatschappelijke organisaties een IMVO-convenant afgesloten. Hierin staan afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland. Over hoe bedrijven samen met maatschappelijke organisaties en de overheid eventuele misstanden op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu kunnen voorkomen.

IMVO-convenant textiel

Het IMVO-convenant textiel bevat afspraken van kleding- en textielbedrijven met maatschappelijke organisaties, vakbonden en met de overheid. De afspraken moeten ervoor zorgen dat bedrijven in de internationale textielbranche op een eerlijke, duurzame, veilige, milieu- en diervriendelijke manier handelen. Op basis van de afspraken moeten de deelnemende bedrijven stoppen met gebruik maken van kinderarbeid.  Het zorgt ook voor de ondersteuning van vakbondsleden die door werkgevers worden geïntimideerd.

Bekijk het IMVO-convenant textiel op de website van de Sociaal-Economische Raad (SER).

IMVO-convenant banken

Het IMVO-convenant banken bevat afspraken van banken met maatschappelijke organisaties, vakbonden en met de overheid. De afspraken moeten ervoor zorgen dat bedrijven in de bankensector mensenrechtenschendingen aanpakken en voorkomen. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, vakbondsvrijheid, kinderarbeid en landrechten.

Bekijk het IMVO-convenant banken op de website van de Sociaal-Economische Raad (SER).

IMVO-convenant plantaardige eiwitten

Het IMVO-convenant plantaardige eiwitten bevat afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid. De afspraken moeten ervoor zorgen dat meer mensen voedingsmiddelen eten met plantaardige eiwitten. In plaats van met dierlijke eiwitten, zoals vlees. Plantaardige eiwitten zitten bijvoorbeeld in soja, noten, peulvruchten, zeewieren en algen. Bij de productie van plantaardige eiwitten moeten de deelnemende bedrijven vooraf uitzoeken wat de risico’s zijn voor mens en milieu. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van broeikasgassen of de werkomstandigheden bij leveranciers. De partijen hebben in het convenant afgesproken om deze risico’s uit te sluiten. 

Bekijk het IMVO-convenant plantaardige eiwitten op de website van MVO Nederland.

IMVO-convenant bevorderen duurzaam bosbeheer

Het convenant Bevorderen duurzaam bosbeheer bevat afspraken tussen overheid, houtsector, brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en vakbonden. Zo moet in 2020 alle naaldhout op de Nederlandse markt duurzaam worden geproduceerd. Ook wordt onderzocht hoe certificaten voor duurzaam hout zich verhouden tot internationale  MVO-richtlijnen. Verder zijn er afspraken gemaakt over het vergroten van de vraag naar aantoonbaar duurzaam hout. Duurzaam beheerde bossen dragen bij aan lokale economische ontwikkeling, gaan klimaatverandering tegen, en houden de biodiversiteit in stand.

Bekijk het IMVO-convenant bevorderen duurzaam bosbeheer

IMVO-convenant goud

Het IMVO-convenant goud bevat afspraken tussen de goudsector, brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid. De afspraken moeten er voor zorgen dat bedrijven in de goudwinning mensenrechten, milieu en biodiversiteit beter respecteren. Zo gaan bedrijven in de Nederlandse goudsector hun best doen om goud bij verantwoorde bronnen te kopen. Ook gaan Nederlandse juweliers  en goudsmeden hun klanten beter informeren over de herkomst van het goud.

In kleine buitenlandse goudmijnen werken arbeiders vaak onder slechte arbeidsomstandigheden. Grote mijnen zorgen soms voor milieuproblemen. Bij de winning van goud wordt soms gebruik gemaakt van giftige chemicaliën. Deze hebben een negatieve impact hebben op het milieu. In sommige landen gaat de exploitatie van grote mijnen gepaard met maatschappelijke problemen zoals kinderarbeid en corruptie. Ook levert de productie van goud soms geld op voor de financiering van gewelddadige conflicten in sommige landen.

De partijen hebben in het convenant afgesproken deze risico’s uit te sluiten.

Bekijk het IMVO-convenant goud op de website van de Sociaal-Economische Raad (SER).           

IMVO-convenant voedingsmiddelen

In het IMVO-convenant voedingsmiddelen staan afspraken tussen de Nederlandse voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid. De brancheorganisaties moeten ervoor zorgen dat al hun leden risico’s in kaart brengen en aanpakken. In het convenant staat dat partijen in het eerste jaar starten met gezamenlijke projecten op het gebied van klimaat en leefbaar loon. 

Bekijk het IMVO-convenant voedingsmiddelen op de website van de Sociaal-Economische Raad (SER).

IMVO-convenant verzekeringssector

Brancheorganisaties in de verzekeringssector, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid hebben het IMVO-convenant verzekeringssector ondertekend. Dit IMVO-convenant gaat over verantwoord beleggingsbeleid voeren door verzekeraars. En helpt om meer inzicht te krijgen in de internationale keten en zo problemen. Zoals schendingen van mensenrechten, milieuschade en dierenleed te voorkomen en aan te pakken. Verzekeraars moeten een goede inschatting maken van de risico’s en waar nodig hun beleid hierop aanpassen.
 
Bekijk het IMVO-convenant verzekeringssector op de website van de Sociaal-Economische Raad.

IMVO bevorderen met IMVO-convenanten

De overheid wil internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen. En probeert daarom met 13 Nederlandse bedrijfssectoren en maatschappelijke organisaties afspraken te maken over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De afspraken gaan over welke risico’s ze willen voorkomen op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu. De afspraken komen te staan in een IMVO-convenant. Tot nu toe zijn er 7 convenanten afgesloten. Bekijk welke IMVO bevorderende maatregelen er nog meer zijn.