Veelgestelde vragen over de vergunningsprocedure voor telers om mee te doen aan het wietexperiment

Waar vind ik informatie over het experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) en de aanvraagprocedure voor telers?

Informatie over het wietexperiment en de aanvraagprocedure vindt u op Rijksoverheid.nl. Lees meer over:

Wanneer en hoe kan ik een vergunning aanvragen?

Telers die een vergunning willen aanvragen om mee te doen aan het experiment, kunnen van 1 tot 28 juli 23:59 uur een aanvraag indienen. Aanvragen die te vroeg of te laat worden ingediend, worden afgewezen.

U kunt uw aanvraag digitaal doen via Rijksoverheid.nl of schriftelijk. Lees meer over hoe u een aanvraag kunt indienen en hoe u de aanvraag kunt voorbereiden.

Hoe vraag ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan?

U vraagt een VOG aan bij uw gemeente of Justis. Het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet. Het kan namelijk een paar weken duren voor u de VOG ontvangt. De VOG moet u meesturen met uw aanvraag.

Voor het aanvragen van een VOG maakt u gebruik van een formulier. Welke formulier u nodig heeft hangt af van wie de aanvraag doet.

Lees meer over hoe u een VOG aanvraagt.

Wanneer krijg ik bericht over mijn ingediende aanvraag?

Het is nog niet bekend hoe lang de selectieprocedure duurt. Dit hangt namelijk af van het aantal ingediende aanvragen. U krijgt een bericht wanneer uw aanvraag is ontvangen. Ook krijgt u een bericht als uw aanvraag wordt afgewezen.

Er kunnen maximaal 10 telers deelnemen aan het experiment. Als er meer goedgekeurde aanvragen zijn, kan er een loting plaatsvinden. Deelnemers aan de loting worden op de hoogte gesteld van de uitslag.

Hoe worden de telers geselecteerd?

De selectieprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Een formele toets: de ministeries controleren of alle aanvragen compleet zijn en op de juiste manier zijn ingediend.    
  • Een materiele toets: de ministeries controleren de inhoud van alle ingediende stukken. Voldoen deze aan alle criteria zoals omschreven in de wet- en regelgeving?
  • Een advies vanuit burgermeesters van de gemeenten waar aanvragers hun teeltlocatie willen vestigen
  • Een loting; als er meer dan 10 goedgekeurde aanvragen zijn.
  • Een Bibob-onderzoek.

Wat is een Bibob-onderzoek en wanneer moet ik de Bibob-formulieren inleveren?

Een Bibob-onderzoek is een onderzoek naar de achtergrond van de aanvrager en het bijbehorende bedrijf. Dit is een integriteitsonderzoek op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).

Alleen aanvragers die in aanmerking komen voor een vergunning, worden gevraagd deel te nemen aan een Bibob-onderzoek. U krijgt hierover een bericht. Vanaf dat moment heeft u maximaal 2 weken de tijd om alle gevraagde informatie (de ingevulde Bibob formulieren plus bijlagen) aan te leveren. 

U kunt het Bibob-onderzoek alvast voorbereiden. 

Waar kan ik terecht met vragen?

Vragen kunt u sturen naar aanvraagwietteelt@minvws.nl. Wanneer het antwoord op uw vraag niet online of in de wet- en regelgeving te vinden is, zal het antwoord op deze pagina gepubliceerd worden. U krijgt een bericht wanneer uw antwoord op deze pagina staat.