Delfts hotel wordt ‘groen en zo’

Van de ene op de andere dag werd het stil in Hotel De Emauspoort in Delft. Door corona. De eigenaren zaten intussen niet stil. Na een verloren zomer gooiden ze het roer om en begonnen een plantenwinkel in de lobby van het hotel: ‘Emauspoort Groen & zo’. En de kamers worden verhuurd aan thuiswerkers.

Maart 2020. Het familiehotel, dat 75% van zijn omzet haalde uit Amerikaanse toeristen, was die markt ineens helemaal kwijt.  En het lukte in de zomer niet om dat weer vlot te trekken, omdat het toeristisch en zakelijk vliegverkeer van over de oceaan nauwelijks herstelde. De verwachting is dat dit voorlopig zo zal blijven. Hotelier Jeroen Struyk: “De harde realiteit is dat ik vijf medewerkers met 0-urencontracten heb moeten ontslaan. Ik heb drie personeelsleden over, waarvan er twee al heel lang bij het bedrijf werken. Ik heb gebruikgemaakt van de steunregelingen van de overheid. Van NOW-1 en NOW-2, en ik ga ook gebruikmaken van NOW-3. Verder heb ik de TOGS, de eenmalige steun van 4.000 euro ontvangen, en de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Dit was enorm belangrijk voor mijn bedrijf. Anders was het snel bergafwaarts gegaan. Dit houdt de meesten overeind.”

Zoeken naar alternatieven

“Een plantenwinkel in de lobby, dat leek ons een goed, alternatief idee. Je moet toch wat! Voordeel was dat het pand al een winkelbestemming had, omdat de oorsprong van het familiebedrijf een banketbakkerij is. De planten kopen we bij lokale kwekers. De naam van deze tijdelijke winkel is zo gekozen dat de uitbreiding met: ‘& zo’ van de koopwaar zonder problemen in het hotel-concept past.”

“De omzet die deze tijdelijke winkel oplevert, is een druppel op de gloeiende plaat, maar daar is het ons niet om te doen. Wij vinden dit leuk. Dit geeft ons en het personeel heel veel energie. En daar gaat het ons in deze fase om. We hebben weer wat te doen. De stad reageert bovendien heel goed op ons. Dat helpt.”

“Natuurlijk denken we al verder na over de toekomst, want die ziet er niet al te best uit. We verhuren de hotelkamers nu ook als werkplek, met eigen toilet en wifi, voor als mensen het zat zijn om thuis te werken. En we zijn bezig met een plan B, maar het is te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. Wordt vervolgd, dat zeker.”