GAP Academy schoolt om naar technische ‘tekortberoepen’

“We weten dat veel bedrijven met technische beroepen zitten te springen om personeel, met ons team bij de GAP Academy helpen we hen aan werknemers die van zichzelf nog niet weten dat ze technisch talent hebben”, zegt Maarten van der Vlist, bedrijfsleider Dok4 GAP Academy. “Dat is de gap, de kloof die we willen dichten. We doen dat met een speciale methode van testen, praktijkassessment, omscholing en matching.”

De GAP Academy bestaat sinds 2017 en heeft inmiddels vestigingen in Stadskanaal, Drachten en Marum. Daarmee beslaat het werkgebied de vier noordelijke provincies. “We hebben al ruim 200 mensen naar een betaalde baan geholpen, tot nog toe vooral veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders, maar nu in coronatijd matchen we ook steeds meer werknemers met niet-technische beroepen die geen baan meer hebben of hun baan dreigen te verliezen. Dat doen we in nauwe samenwerking met gemeenten en het UWV. Het is van groot belang dat zij achter onze werkwijze staan en hun potentiële werknemersbestanden ontsluiten voor ons. Want zo kunnen wíj doen waar we goed in zijn, het ontdekken van talenten van mensen. En kunnen zij hún doelen halen, de inzetbaarheid van mensen vergroten en mensen weer regie over hun eigen leven geven.”

Kijken naar verborgen talenten

“Wat we doen is talenten van mensen in kaart brengen. We maken daarom zeg maar een omgekeerde selectie. We kijken niet naar een CV, maar naar wat mensen kunnen of misschien kunnen. Naar hun talenten dus. We testen mensen eerst: op hun motivatie en hun gevoel voor techniek. De praktijk wijst uit dat de helft doorgaat naar de volgende ronde. Die bestaat uit een 8-daags praktijkassessment met verschillende technische modules. Denk aan schilderen, metselen en installatietechniek. Daarbij wordt door de praktijkbegeleiders ook gelet op samenwerken en op werkhouding.”

Opleiding en matching

“Zo’n tweederde van de kandidaten blijft over om het echte opleidingstraject van 2-8 maanden in te gaan. Door deze selectie is er aan het eind van de rit heel weinig uitval. Bij de selectie kijken we natuurlijk heel sterk naar de vacatures hier in de regio, want dat geeft de grootste kans op succes. We hebben enorm geïnvesteerd in de relaties met bedrijven. Daardoor kunnen alle kandidaten doorstromen naar werk met vastigheid of naar een (vak)opleiding. Onze methode van testen en assessment is heel geschikt om toe te passen in andere regio’s. Daar werken we graag aan mee.”