Quarantaineplicht voor reizigers uit gebied met zeer hoog risico (verplicht thuisblijven)

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine (thuisblijven) verplicht als u na een verblijf in bepaalde landen (terug) naar Nederland reist. Deze verplichting geldt ook als u gevaccineerd bent. 

Quarantaineverklaring en negatieve testuitslag

Bij uw reis naar Nederland neemt u een ingevulde quarantaineverklaring en een negatieve testuitslag mee. U kunt een boete krijgen als u geen quarantaineverklaring heeft of zich niet houdt aan de quarantaineverplichting.

Oranje gebied

Als u uit een land met een oranje kleurcode komt dan is altijd een negatieve PCR test verplicht. Ook als dat niet een zeerhoogrisicoland of gebied is. Ook wordt u dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 kunt u een testafspraak maken. Is die test negatief dan stopt de thuisquarantaine.

Hoogrisico en zeer hoogrisico

Landen of gebieden met een oranje kleurcode zijn hoogrisico landen of gebieden. De zeer hoogrisicolanden hebben ook een oranje kleurcode. Deze zeerhoogrisicolanden landen of gebieden worden apart vermeld op deze pagina. Per land wordt op wijsopreis.nl vermeld wat de risicoduiding is. Voor zeer hoogrisicolanden geldt naast een verplichte negatieve PCR test ook de verplichting een ingevulde quarantaineverklaring te kunnen tonen. Ook is de thuisquarantaine verplicht.

Vervoermiddel

Het maakt niet uit met welk vervoermiddel u in Nederland aankomt. De quarantaineplicht geldt voor alle vormen van vervoer: het vliegtuig, de trein, bus of auto. 

Meer informatie over de quarantaineplicht

Quarantaine reischeck

Met de Quarantaine Reischeck wat u moet regelen of doen als u vanuit het buitenland terug naar Nederland reist. Bijvoorbeeld of thuisquarantaine, een negatieve test en/of een quarantaineverklaring nodig zijn.

Zie ook

Lees meer over reizen naar het buitenland op Wijsopreis.nl.