Gratis coronatest voor reizigers

Reist u vanuit Nederland naar het buitenland? Bekijk dan altijd eerst het reisadvies. Voor een reis binnen de Europese Unie heeft u een coronabewijs nodig. U komt aan een coronabewijs als u volledig gevaccineerd bent. Of kunt aantonen dat u corona heeft gehad. Geldt dat niet voor u? Dan kunt u zich in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties.

Voor iedereen die in juli en augustus Nederland uitreist

In juli en augustus 2021 kunt u een gratis coronatest laten doen voor uw reis. Ook buitenlandse reizigers die vanuit Nederland naar een ander land reizen, kunnen zich gratis laten testen. Of als u naar een land buiten Europa reist.

Controleer testeisen van uw reisbestemming

Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar u naartoe reist. In het reisadvies leest u bijvoorbeeld;

  • of u inderdaad een test nodig heeft;
  • welke test u nodig heeft;
  •  hoe oud de test maximaal mag zijn voor u het land binnenkomt; en
  • vanaf welke leeftijd deze verplicht is.

Let op: de regels kunnen kort voor vertrek nog veranderen.

Maak afspraak voor test nodig voor reisbestemming

Of u een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig heeft, hangt af van uw reisbestemming. Lees het reisadvies van uw bestemming voor de regels die er gelden. 

Maak afspraak 5 dagen voor vertrek

Maak 5 dagen voor uw vertrek een testafspraak. Hierdoor zijn er meer testfaciliteiten in uw omgeving beschikbaar. Er komen namelijk nog meer testfaciliteiten bij waar u gratis kunt testen.

Online afspraak voor sneltest

Wilt u een afspraak maken voor een gratis sneltest? U kunt terecht bij een testlocatie van Testenvoorjereis.nl. U ontvangt de testuitslag maximaal 3 uur na de testafname.

Online afspraak voor NAAT(PCR)-test

Vraagt het land waar u naartoe reist om een NAAT(PCR)-test? U kunt terecht bij een testlocatie van Testenvoorjereis.nl. De test is gratis. U ontvangt de testuitslag binnen 24 uur nadat u bent getest.

Online geen GGD-testlocaties

In het online afsprakenportaal staan geen GGD-testlocaties voor reizen. Lees verder onder deze knop.

Telefonische afspraak voor NAAT(PCR)-test

U kunt ook op sommige GGD-testlocaties een test krijgen voor een reis naar het buitenland. Dit zijn alleen NAAT(PCR)-testen. Binnen 30 uur na de test staat de uitslag in de CoronaCheck-app.

Bij de GGD kunt u alleen terecht wanneer u een DigiD heeft. U maakt de afspraak door te bellen naar 0800-5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 - 20.00 uur. De GGD is niet aansprakelijk bij een te late testuitslag.

Let op: u kunt voor een test om op reis te kunnen niet terecht op coronatest.nl of bij de andere afsprakennummers van de GGD.

Upload negatief testbewijs via CoronaCheck

Bent u negatief getest? Het hangt van de testlocatie af wat u dan moet doen om op reis te kunnen gaan:

Niet op reis na positieve coronatest

Test u positief op corona? Dan kunt u niet op reis en gaat u in thuisquarantaine.

Reizen buiten Europa

Reist u naar een land buiten Europa? Check altijd eerst het reisadvies. U kunt met uw negatieve testbewijs via de CoronaCheck app een coronabewijs maken. U toont uw testbewijs door in de CoronaCheck app op het symbool met het vraagteken te drukken. U ziet dan al uw gegevens. Of u maakt een print via CoronaCheck.nl. Hierop staan dezelfde gegevens als in uw app.

Meer informatie over gratis testen en coronabewijs

Lukt het maken van een coronabewijs niet? Bijvoorbeeld omdat u geen smartphone of printer heeft? Of heeft u een vraag over testen voor een coronabewijs? Lees dan de informatie over praktische problemen en oplossingen voor het coronabewijs en gratis testen of bekijk waar u vragen kunt stellen over het coronabewijs.