Financiering Participatiewet

De verantwoordelijkheid voor de Participatiewet ligt bij de gemeenten. Ook de financieringssystematiek sluit hierbij aan. De budgetten worden vooraf door het Rijk verdeeld over de gemeenten. Dit geeft gemeenten een prikkel om zoveel mogelijk mensen uit een uitkering te houden.

Informatie budgetten Participatiewet voor gemeenteambtenaren

 

Verantwoording (Beeld van de Uitvoering)

Gemeenten dienen verantwoording af te leggen over het Beeld van de Uitvoering. Hierbij zijn de volgende stukken van belang:

Raming macrobudget

Informatie over het landelijk macrobudget voor de bekostiging van onder andere algemene bijstand en loonkostensubsidie.

Rekentool verdeelmodel bijstandsbudgetten 2017

Informatie over de door het verdeelmodel voorspelde aantal huishoudens in de bijstand. Deze gegevens bepalen het objectief bijstandsbudget van gemeenten.

Financiering Bbz 2004

Informatie over de verschillende manieren waarop de Bbz 2004 financiert.

Budgetoverzichten

In alfabetische volgorde zijn per gemeente de budgetten en uitgaven voor WWB, IOAW, IOAZ, Bbz 2004 en participatiebudget vanaf 2004 op een rij gezet. Informatie over de actuele budgetten vindt u in de nieuwsberichten.

Ook is er een overzicht van veelgevraagde publicaties voor u beschikbaar.

Beschikkingen en betaalspecificaties

Voor het opvragen van betaalspecificaties en beschikkingen kunt u een mail sturen naar de Helpdesk Bekostiging: helpdeksbekostiging@minszw.nl.

Vragen over financiering Participatiewet

Via het onderstaande formulier kunnen gemeenten vragen stellen aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de financiering van de Participatiewet.

Let op: dit formulier alleen gebruiken als u bij een gemeente werkt.