Herhaalprik tegen corona voor 70-plussers en mensen met een ernstige verminderde weerstand

Mensen van 70 jaar en ouder en mensen met minder weerstand kunnen een herhaalprik tegen corona (2e booster) krijgen. Zij krijgen 3 maanden na hun laatste coronavaccinatie een uitnodiging voor een herhaalprik. Dat is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Advies van de gezondheidsraad over herhaalprik

De Gezondheidsraad adviseert een herhaalprik tegen corona voor:

  • mensen vanaf 70 jaar;
  • bewoners van verpleeghuizen;
  • volwassenen met het syndroom van Down; en
  • volwassenen met een ernstige immuunstoornis.

Deze coronaprik moet de bescherming tegen het coronavirus weer op peil brengen. De bescherming van eerdere vaccinaties tegen het coronavirus neemt bij deze mensen het snelst af. Zij krijgen daarom 3 maanden na hun laatste coronavaccinatie een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona. De eerste mensen krijgen 26 februari een uitnodiging.

Een herhaalprik uit voorzorg

De mensen die de uitnodiging voor de herhaalprik krijgen, lopen een groter risico op ernstige ziekte als zij besmet raken met het coronavirus. De bescherming door de boosterprik is bij deze groep mensen het meeste afgenomen. Omdat zij al vroeg hun boosterprik konden halen. Uit voorzorg krijgen zij daarom een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona. De Gezondheidsraad adviseert dit te doen, omdat het aantal besmettingen bij 70-plussers nog iets toeneemt. Ook kunnen de versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zorgen voor meer besmettingen.

Herhaalprik tegen corona alleen voor genoemde kwetsbare groepen

Alleen de groepen in het advies van de Gezondheidsraad krijgen de herhaalprik. Zij zijn vanwege hun leeftijd of een specifieke aandoening kwetsbaarder voor ernstige ziekte. Volwassenen met het Downsyndroom of een ernstige immuunstoornis hebben een vergelijkbaar risico als de groep mensen vanaf 70 jaar. De Gezondheidsraad vindt een herhaalprik voor andere groepen nu niet nodig. De omikronvariant geeft mildere symptomen dan eerdere varianten.

Herhaalprik voor mensen onder 70 jaar

De overheid blijft goed opletten of mensen in Nederland nog genoeg beschermd zijn tegen corona. De Gezondheidsraad bekijkt in de tweede helft van maart of meer mensen een herhaalprik voor corona moeten krijgen.

Volgorde en locatie van vaccineren

Drie maanden na de laatste coronavaccinatie wordt de herhaalprik tegen corona aangeboden. 

Thuiswonende 70-plussers

De groep 70-plussers krijgt hiervoor een uitnodigingsbrief en kan online of telefonisch een afspraak maken. De eerste mensen krijgen hun uitnodiging op 26 februari. Het prikken start in de week van 28 februari. Mobiele 70-plussers kunnen na het maken van een afspraak hiervoor zelf naar de GDD gaan. Wanneer dit echt niet mogelijk is, kan in overleg met de huisarts thuis worden geprikt.

Bewoners van instellingen

Bewoners van instellingen krijgen hun coronaprik van de eigen medische dienst of de GGD.

Volwassenen met het syndroom van Down

De volwassenen met syndroom van Down ontvangen de uitnodiging voor de coronaprik van hun huisarts. Zij krijgen de prik bij de GGD of in hun instelling.

Mensen met een ernstige immuunstoornis

Mensen met een ernstige immuunstoornis hebben in oktober 2021 van hun medisch specialist een uitnodiging gekregen voor een derde prik als onderdeel van hun basisserie. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij 3 maanden na de derde prik hun boosterprik halen. Als deze mensen in aanmerking komen voor een extra herhaalprik worden zij opnieuw hiervoor uitgenodigd.