Humanitaire hulp voor Oekraïne

Nederland steunt Oekraïne met geld voor noodhulp, met medicijnen en hulpgoederen.

Nederland maakt geld vrij voor noodhulp

  • Op 27 februari ging er € 20 miljoen naar slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Met dat geld verlenen de Verenigde Naties (VN) noodhulp in Oekraïne en buurlanden. Bijvoorbeeld door het uitdelen van voedsel en water, en het geven van medische zorg. Ook coördineren zij internationale hulp.
  • Op 7 maart stelde het kabinet € 15 miljoen extra beschikbaar voor noodhulp voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Dit werd bekendgemaakt tijdens de nationale actiedag van Giro555.
  • De Dutch Relief Alliance (DRA) helpt Oekraïne met steun van de overheid. 3 van de 14 hulporganisaties die in de DRA samenwerken (Dorcas, Cordaid en Save the Children ) geven Oekraïners eten, drinkwater, noodopvang, bescherming en psychosociale zorg. Zoals steun bij emotionele klachten en sociale problemen. Het budget is € 2,5 miljoen.
  • Nederland stelt ook € 1,5 miljoen beschikbaar voor het werk van het Rode Kruis in Oekraïne. En in buurlanden waar vluchtelingen worden opgevangen. Het geld wordt ingezet voor hulpverlening door Rode-Kruisverenigingen.

Noodhulpbeleid Nederland

  • Nederland financiert het werk van internationale humanitaire organisaties. Dat is onderdeel van het Nederlands noodhulpbeleid. Het geld is voor meerdere jaren beschikbaar en niet verbonden aan een bepaalde crisis of thema's. Zo kunnen de organisaties snel reageren, daar waar de nood het hoogst is. Ook in Oekraïne.
  • Als lid van de Europese Unie (EU) draagt Nederland bij aan het werk van de EU-noodhulporganisatie ECHO. ECHO heeft voor Europese noodhulp in en rond Oekraïne € 90 miljoen vrijgemaakt.
  • Het wereldwijde noodfonds CERF van de VN maakte $ 20 miljoen vrij voor noodhulp in Oost-Oekraïne. Nederland is de op 4 na grootste donor van dit fonds.
  • Het speciale noodfonds van de Wereldgezondheidsorganisatie CFE maakte $ 3,8 miljoen vrij voor de aankoop en levering van essentiële medische hulpmiddelen aan Oekraïne. Nederland is de op 4 na grootste donor van de CFE.

Nederland steunt mensenrechten in Oekraïne

  • Nederland geeft € 1 miljoen aan de VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR. Hiermee kan OHCHR zich verder inzetten voor mensenrechten in Oekraïne. En om schendingen van mensenrechten te documenteren en daarover te rapporteren.
  • Ook maakt Nederland € 1 miljoen vrij voor de oprichting van een bewijzenbank. Die wordt gebruikt om informatie te verzamelen van mensenrechtenschendingen. En om bewijs daarvan te analyseren. Dat kan dan later weer gebruikt worden in rechtszaken.

Nederland stuurt medicijnen en hulpgoederen