Evaluatie DU Groeiopgave Almere

Rapport met een onderzoek dat als doel had om te komen tot een onderbouwd oordeel over de noodzaak en de doeltreffendheid van de DU (decentralisatieuitkering) Groeiopgave Almere in de afgelopen 5 jaar. De evaluatie dient als basis voor de bestuurlijke besluitvorming over de voortzetting van de uitkering.

Samenvatting en context onderzoek

De onderzoekers zien op basis van het door hen uitgevoerde onderzoek en in de beantwoording van de onderzoeksvragen geen redenen om de toekenning van de DU Groeiopgave Almere te herzien.

Uit het onderzoek blijkt dat de middelen uit het gemeentefonds voor het huidige voorzieningenniveau van Almere toereikend zijn. De financiële opgave richt zich echter op het in zeer korte tijd toegroeien naar een voorzieningenniveau horend bij een grotere stad (groeisprong).

De onderzoekers achten het niet realistisch dat Almere de kosten van de groeistap volledig kan dekken uit grondexploitaties en een (toekomstige) hogere algemene uitkering.

Continuering van de DU Groeiopgave Almere ligt volgens de onderzoekers daarom voor de hand en is volgens hen te verantwoorden aan alle andere gemeenten.

De gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over de verdere ontwikkeling van Almere. Hierin is ook voorzien in aanvullende bekostiging voor Almere, de DU Groeiopgave.

De doelstelling is dat binnen het programma Almere 2.0 de beschikbare middelen worden ingezet om te investeren in een evenwichtige ontwikkeling van Almere tot een hoogwaardig en aantrekkelijk woonmilieu.

Deze evaluatie is uitgevoerd conform afspraak in de uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 en heeft een rol gespeeld in het besluit om de DU groeiopgave te continueren.