Ukraine Accountability Conference, Den Haag, 14 Juli 2022

De Nederlandse regering organiseert, samen met de Openbaar Aanklager van het Internationaal Strafhof en de Europese Commissie, de Ukraine Accountability Conference in het World Forum in Den Haag, de stad van vrede en recht. De conferentie vindt plaats op 14 juli 2022. 

Wopke Hoekstra, de minister van Buitenlandse Zaken, zit deze ministeriele conferentie voor met aan zijn zijde de Openbaar Aanklager van het Internationaal Strafhof Karim A.A. Khan en Europees Commissaris van Justitie Didier Reynders.

Tot de deelnemers aan de conferentie behoren de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba, de Oekraïense procureur-generaal en de speciale VN-rapporteur voor seksueel geweld in conflictsituaties, Pramila Patten.

Doel van de Ukraine Accountability Conference

Sinds 24 februari 2022 zijn we getuige van schokkende beelden van grootschalige schendingen van de universele mensenrechten en het internationale humanitaire recht in Oekraïne. Vele van deze schendingen vallen onder het internationale strafrecht.

Deze schendingen veroorzaken onbeschrijflijk menselijk lijden, maar hebben ook geleid tot unieke eensgezindheid en collectieve actie om ons ervan te verzekeren dat de verantwoordelijken voor deze misdaden, zowel de daders als hun superieuren, worden vervolgd.

De internationale gemeenschap heeft al betekenisvolle stappen gezet om de verantwoordelijken voor de misdaden in Oekraïne te vervolgen. Zo heeft de Openbaar Aanklager van het Internationaal Strafhof Karim A.A. Khan het onderzoek naar de situatie in Oekraïne al geopend, met als doel de verdachten van mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden voor de rechter te brengen.

Met de Oekraïense gerechtelijke autoriteiten moeten we alle wegen bewandelen die leiden naar rechtvaardigheid. Ook de Europese Commissie biedt ondersteuning, door er met de Europese Raad en de lidstaten van de Europese Unie voor te zorgen dat het Internationaal Strafhof en de Oekraïense procureur-generaal beschikken over alles wat ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

Voor een doelgerichte aanpak van de mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden moeten alle inspanningen voor de opsporing in Oekraïne dringend verder met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Door dat te doen, verhogen we de effectiviteit van deze inspanningen. Zodat de aanspraak van slachtoffers, nabestaanden en hun families op het niet straffeloos laten van deze daden daadwerkelijk tot rechtvaardigheid leidt.