Ingezonden persbericht

Zaterdag 20-8: Demo in Den Haag nav geweld op festival in Tsjechie

Mooie optocht langs de Tsjechische ambassade

DEN HAAG, 20050819 -- Zaterdag 20 augustus vindt er een demonstratie plaats in Den Haag om te protesteren tegen de onderdrukking van en politiegeweld tegen vrije non-commerciele initiatieven. De directe aanleiding is het open festival in Tsjechië dat in het laatste weekend van juli met bruut politiegeweld zonder directe aanleiding werd stopgezet, de chaos die dit als gevolg had heeft vele gewonden en zeker één dode opgeleverd. www.expats.cz/prague/article/expat-stories/czech-tech/ , www.llp.cz/eng/index.php?art=show&id=1116592363 Dit is voor veel mensen de druppel, daarom gaan zij de straat op om de ruimte te eisen voor vrije initiatieven in kunst, muziek, straattheater, etc.


Vrijplaatsen verdwijnen, bezoekers van het kunst- en muziekfestival Van Slag in Het Paard van Troje worden met grof geweld (knuppels en honden) weggeslagen (wederom zonder directe aanleiding), pakhuis Afrika wordt op dubieuze wijze ontruimd, etc. Op Europees niveau zien wij hetzelfde gebeuren en het traangas, de waterkanonnen, de knuppels en het bloed van Czechtek maken deze actie hoognodig.

De demonstratie zal de vorm hebben van een vrolijke optocht, met kleine vormen van straattheater, jongleurs en andere visueel aantrekkelijke kunstuitingen.

We verzamelen om 12.00 op het Plein in Den Haag, vanwaar we zullen lopen naar de Tsjechische ambassade in de Paleisstraat. Deze is dicht op zaterdag, dit is echter onbelangrijk omdat het gaat om een symbolisch gebaar. Een spreker (tevens ooggetuige) zal daar verslag doen van de dramatische afloop van het festival in Tsjechië. Daarna lopen we door naar het Malieveld, waar we nog een tijdje zullen blijven.

Omdat dit een mooie optocht zal zijn van mooie mensen willen wij graag gezien worden, en nodigen wij de pers uit een kijkje te komen nemen.




Ingezonden persbericht