Ingezonden persbericht

Vraag ontharende behandelingen stijgt

bikinilijn is hot

WATERINGEN, 20050825 -- De omzet in ontharingsbehandelingen bij de Nederlandse schoonheidsspeialisten stijgt snel, aldus het vakblad De Schoonheidsspecialist. Met name het ontharen van de bikinilijn, en het "bijharsen" en in vorm brengen van het schaamhaar, maar ook de toename van het aantal mannen dat zich laat ontharen, is voor de groei verantwoordlijk.


Het harsen van de bikinilijn is onder schoonheidsspecialisten nog altijd een gevoelig onderwerp, dat een beetje in de taboesfeer ligt. Lang niet alle schoonheidsspecialisten voelen zich prettig bij deze behandeling en ook klanten kunnen zich opgelaten voelen. Schoonheidsspecialist Lianne (24) besloot twee jaar geleden het ontharen van de bikinilijn van de behandelkaart te halen. "Ik vond het altijd al een vervelende behandeling om te doen, maar wilde me tegelijkertijd wel professioneel opstellen. Mijn gevoel zette ik dus opzij. Na een slechte ervaring met een klant, een vrouw die al lang bij mij kwam, heb ik besloten deze behandeling niet meer aan te bieden. Ik ben helemaal niet preuts ofzo, maar wil me wel prettig in mijn werk voelen."

Humor
Sommige schoonheidsspecialisten behalen een flink deel van hun omzet met harsen. We vroegen naar hun ervaringen en tips. "Zelf heb ik er geen enkel probleem mee om de bikinilijn te ontharen," zegt schoonheidsspecialist Brenda van den Brink. "Omdat ik in een hotel op Schiphol werk, krijg ik veel buitenlandse klanten. In het buitenland is het harsen van de bikinilijn veel normaler dan bij ons. Ook bij mannen. Ik zie de laatste twee jaar een duidelijke toename in de vraag.
De manier waarop je je zelf opstelt is heel bepalend voor de sfeer tijdens de behandeling. Ik probeer de spanning met humor te breken. Vaak moeten we erg lachen tijdens de behandeling. Ik kan me wel voorstellen dat onervaren schoonheidsspecialisten hier moeite mee hebben en er liever niet aan beginnen. Je moet het behendig en snel kunnen doen zodat de behandeling kort duurt, met zo min mogelijk ongemak voor de klant. Het ontharen van de bikinilijn is heel erg aan trends onderhevig. Als je die een beetje bijhoudt, kun je daar op inspelen."

Modellen
Ontharen is hot. Ondanks, of misschien wel dankzij de aandacht voor laser- en ipl-ontharing bestaat er veel belangstelling voor andere ontharingsmethoden. Vooral bij jonge mensen is het ontharen van de bikinilijn een vast onderdeel van de lichaamsverzorging. Populair bij de vrouwen zijn op dit moment de 'Brazilian' (het streepje), de 'Triangle' (het driehoekje) en 'op z'n Hollywoods' (helemaal kaal), zo blijkt uit de Flair-enquête. Ook in schoonheidssalon van Judith in Leiden is veel vraag naar harsbehandelingen. "Wij harsen ook tussen de benen. Klanten kunnen bij ons kiezen uit verschillende modellen, zoals een streepje of helemaal glad. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid tot lichtflitsontharen. Steeds meer klanten kiezen daarvoor, maar ik blijf ook klanten houden die liever harsen. Die hebben het geld er niet voor over of vinden flitsen eng."

Trends
Onder buitenlandse vrouwen is het ontharen van de bikinilijn heel gebruikelijk. De Marokkaanse Fatima Adnane van instituut Fatima in Breda krijgt veel buitenlandse klanten voor het harsen van de bikinilijn. "In Marokko of Turkije is het heel normaal om de bikinilijn volledig te harsen. Daar gebeurt het veel in de Hammam's, de openbare badhuizen. Veel vrouwen laten zich volledig harsen vlak voor een trouwerij of voor de bevalling. Maar ik zie de laatste tijd ook steeds meer Nederlandse klanten hierom vragen, dat is echt opvallend. Vooral de Brazilian coup (streepje) of de Hard coup (helemaal kaal) en het driehoekje zijn populair.
Fatima heeft geen enkel probleem met het geven van deze behandeling, "maar dat komt omdat ik er vanuit mijn culturele achtergrond bekend mee ben. Klanten kunnen bij mij vooraf douchen, dat werkt wel zo hygiënisch. Voordeel is dat veel buitenlandse klanten precies weten hoe ze moeten helpen, want je hebt wel twee handen nodig om de huid goed te spannen."
Een goede tip: "De klant kan bij het volledig ontharen van de bikinilijn het beste op haar knieën op de behandelstoel gaan zitten en haar been optrekken, dan kun je er goed bij. De eerste keer is misschien moeilijk, maar je moet gewoon durven. Dan heb je er wel een hele nieuwe klantengroep bij."

Mannen
Een schoonheidsspecialiste heeft jaren in Nieuw-Zeeland gewoond en gewerkt en heeft veel ervaring met harsen, ook van de bikinilijn. Ze biedt in haar praktijk ook de mogelijkheid tot lichtontharing aan. "In Nieuw-Zeeland loopt niemand rond met overtollige lichaamsbeharing, iedereen harst daar. In mijn toenmalige praktijk stond ik in de zomermaanden dagenlang te harsen. In Nederland zie je vooral onder jongeren toenemende belangstelling voor ontharen. Niet iedereen kiest voor lichtontharing, meestal om budgettaire redenen, dus dan is harsen een goed alternatief."
Ook mannen willen tegenwoordig geharst worden. Ook deze groep komt bij de schoonheidsspecialist. "Populair bij mannen zijn de billen kaal en de bilnaad kaal. Heb ik geen enkele moeite mee. Waar moeten die mensen anders heen, hier zijn we toch voor opgeleid? Ik kan me wel voorstellen dat je er moeite mee hebt als je alleen werkt. Het is jammer dat er in de opleiding bijna geen aandacht aan wordt besteed."



Ingezonden persbericht