Benefietconcert voor Njokuti

Torenpleinkerk Vleuten

VLEUTEN, 20060611 -- Op vrijdag 23 juni 2006, aanvang 20.00 uur is er in de monumentale Torenpleinkerk van Vleuten een benefietconcert voor de kinderen in Njokuti (Tanzania). Het uitgestrekte noorden van dit Afrikaanse land wordt voornamelijk bewoond door nomaden. Eén van de grote medische problemen in dat gebied is de hoge concentratie fluor in het water. Deze veroorzaakt bij veel kinderen sterke vergroeiingen van de botten met ernstige misvormingen, vooral aan de benen, als gevolg. Bij de dagelijkse strijd om het bestaan zijn dergelijke handicaps niet zelden dodelijk.


Het is deze schrijnende situatie, die de Stichting Njokuti uit Gorinchem wil bestrijden. In 2002 richtten een aantal gezondheidswerkers, die bijna allemaal werkzaam waren geweest in de Derde Wereld, deze organisatie op. Doel: het ondersteunen van revalidatiecentra in Tanzania, in het bijzonder het Monduli Rehabilitation Centre in Arusha. Ieder jaar reizen twee orthopedisch chirurgen, op eigen kosten, naar Arusha. Soms vergezeld door een fysiotherapeut of een verpleegkundige, zetten zij zich daar in in het Selian Hospital. Er worden bij ieder bezoek zo´n 15 tot 20 operaties uitgevoerd en aansluitend een revalidatieprogramma. Lisette Kasius: "Door de medische ingrepen krijgen de kinderen weer een kans. Zij kunnen weer lopen en spelen, en deelnemen aan de samenleving. En dat in veel gevallen na één, bijna wonderbaarlijke operatie. Het is haast niet te geloven, maar de kosten van het hele traject kunnen worden beperkt tot 250 US Dollar per kind. Of eigenlijk: per leven".

Aan het concert wordt medewerking verleend door Ilse de Groot, Iris de Vette, Adrie Borst, Martine Borst, Angeline Borst, Kirsten van Os, Myrthe van Dijk, Jan Boerwinkel, Ingrid Boerwinkel en Dick van Dijk




Dick van Dijk