Levende geschiedenis in Minderbroederskerk, Maastricht


Open Monumentendag 9 september

MAASTRICHT, 20060828 -- Zaterdag 9 september kan iedereen kennismaken met levende geschiedenis in het prachtige gebouwencomplex van het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan de Sint Pieterstraat 7 in Maastricht. In de gerestaureerde Minderbroederskerk met kloostergebouwen proeft u ruim zeshonderd jaar geschiedenis. Samen met acteurs van Setheater wordt op verschillende plaatsen in het gebouw de geschiedenis letterlijk levend gemaakt. Het wordt een heel bijzondere open dag in het kader van het Monumentenweekend.

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat het toenmalige Rijksarchief Limburg in de Minderbroederskerk werd gehuisvest. Dat is reden voor het Regionaal Historisch Centrum Limburg (waarin het Rijksarchief Limburg en het Gemeentearchief Maastricht zijn samengebracht) om de jaarlijkse Open Monumentendag extra feestelijk te maken. Samen met Setheater zijn rondleidingen samengesteld waarbij het verleden tot leven komt.

Zo laat Broeder Godart van der Capelle zelf zien waar hij in 1424 zijn naam op de muur van de kerk schreef. Hij vertelt ook over zijn leven als vice-gardiaan in het Minderbroederklooster, over de gelofte van armoede en over de maaltijden in "zijn refter", waarvan een deel van de vloer bewaard is gebleven.

Johannes Goropius Becanus vertelt onder zijn eigen gedenksteen - ziek als hij is: hij lijdt aan jicht - over zijn leven in de eerste helft van de zestiende eeuw. Zijn theorie dat het Nederlands de oertaal aller talen is, slaat hij daarbij niet over. En natuurlijk schept Becanus een beetje op over zijn relaties met de vorstenhuizen in zijn tijd: hij was lijfarts van Philips II en van de zusters van Karel V.

In "Hart van Limburg" staat het verhaal over het beeld van Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee centraal. Dit beroemde beeld, dat iedere Maastrichtenaar kent, werd in 1475 door de toen bijna 100-jarige ridder Nicolaus van Harlaer aan de Minderboeders geschonken. Het beroemde Mariabeeld heeft inmiddels talloze wonderen op haar naam staan. In de "Hart van Limburg" wordt een tipje van de sluier opgelicht...

Medewerkers van het Regionaal Historisch Centrum Limburg nemen u in de rondleidingen mee door het hele gebouw (bij veel mensen vooral bekend als "het gebouw met de scheur"). Aan het eind van de vorige eeuw is het hele complex grondig gerestaureerd en zijn er grote ondergrondse depots bijgebouwd, die ruimte bieden aan 27 kilometer archief. Vol met archieven vanaf de twaalfde eeuw. In de imposante studiezaal kan iedereen op zoek gaan naar het verleden dat in die archieven is vastgelegd. Bevolkingsregisters, kerkregisters, notariële akten, rechtbankarchieven, kadastrale en kerkelijke archieven, bouwdossiers en alle andere archieven van de rijksoverheid en de gemeente Maastricht en tienduizenden, foto's, afbeeldingen en oude kaarten geven een goed beeld van de geschiedenis van wat we nu de provincie Limburg noemen. Niet alleen van stad en streek maar ook van de mensen die er woonden en werkten. En hoe ze woonden of hoe ze werkten.

Zaterdag 9 september krijgt u een uniek kijkje achter de schermen van het archief. U bezoekt ruimten die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. En u ontmoet Broeder Van der Capelle en dokter Becanus en maakt een opname van de "Hart van Limburg" show mee!

Rondleidingen, optredens van broeder Van der Capelle en dokter Becanus en de "Hart van Limburg" show worden doorlopend verzorgd tussen 12 en 17 uur. Deelname is gratis.





D. Th. de Graaf