Nieuwe stadsdichter op festival LAZ


Vierde editie Literaire Avond Zuidwolde

ZUIDWOLDE (GN), 20070308 -- In het Groningse Zuidwolde zal op zaterdag 17 maart om 19.00 uur de vierde editie van de Literaire Avond Zuidwolde plaatsvinden. Onder het thema `Transparant' zal Rense Sinkgraven, de nieuwe stadsdichter van Groningen, zijn titel verdedigen. Hij won vorig jaar de publieksprijs met een geweldig optreden in een volle zaal. Dit jaar zullen, naast Rense, 6 nieuwe dichters uit het Nederlands taalgebied eigen werk in stijl presenteren: André Degen, Petra Else Jekel, Hedwig Baartman, Daniël Bras, Piet Oosterheerd en Jan Ketelaar. Het evenement wordt geïntroduceerd door de performer Jan Siebo Uffen en eindigt met een artistieke verrassing.

De Literaire Avond Zuidwolde is een literair evenement voor Nederlandstalige poëzie en het Nederlands taalgebied. Het evenement wordt sinds 2004 georganiseerd in het Groningse Zuidwolde. Afgelopen jaren nam het bezoekersaantal sterk toe. Door deze groeiende interesse is het evenement een erkende traditie geworden.

Het gebeuren is speciaal bedoeld voor een breed publiek en verschillende dichters. Zowel gevestigd als nieuw talent komen voor deelname in aanmerking. Kwaliteit wordt gegarandeerd door een onafhankelijke selectiecommissie bestaande uit een publieksvertegenwoordiger, een neerlandicus en een dichter of redacteur. Ook de variatie van het avondprogramma wordt op deze manier gewaarborgd. Alleen deelnemende dichters zijn genomineerd voor de publieksprijs welke door burgemeester Everts van de Gemeente Bedum wordt uitgereikt. Daarnaast wordt door een vakjury ook een schrijversprijs voor het beste themagedicht uit alle inzendingen uitgereikt.

De organisatie van de Literaire Avond Zuidwolde is sinds kort ondergebracht in een nieuwe stichting. Het stichtingsbestuur bestaat uit Jan-Jaap Reinders (voorzitter), Pim Lammertink (vice-voorzitter en penningmeester) en Hilde Dijkstra (secretaris). De voornaamste doelstelling van de stichting is kwalitatieve en diverse vormen van poëzie te promoten onder een breed publiek. Daarnaast wordt een kans geboden aan beginnend talent om eigen werk te profileren. Deze profilering wordt versterkt door tevens bekende dichters te selecteren voor deelname aan de jaarlijke voordrachten.





Stichting LAZ