Aanklacht tegen Politie Haaglanden


RIJSWIJK, 20070703 -- Aanklacht tegen Politie Haaglanden Best 3 juli 2007. De drie mannen die afgelopen dinsdag tijdens een inval in het woonwagencentrum te Rijswijk werden gearresteerd voor de belediging van een ambtenaar in functie, zullen een klacht indienen tegen de Politie Haaglanden bij de Nationale Ombudsman alsmede bij de Politie Haaglanden zelf.

Aanleiding voor de aanklacht is het beschrijven van de armen van de arrestanten met een nummer door de ME. Dit wordt door de klagers gezien als een ongewenste inbreuk op hun lichamelijke integriteit. Volgens een woordvoerder van het Sinti en Roma Centrum in Best is het `nummeren' voor de drie Sinti- mannen bovendien een traumatische ervaring. "Tijdens de Tweede Wereld Oorlog zijn honderdduizenden Sinti en Roma afgevoerd naar een concentratiekamp, waarbij in hun armen een nummer werd getatoeëerd. Het is onacceptabel en in strijd met de fundamentele rechten van de mens, dat de politie in Nederland op een vergelijkbare manier omgaat met haar arrestanten."
Daarnaast zullen de mannen ook nog een aanklacht indienen vanwege het verbod dat door de ME werd opgelegd om hun eigen taal, Romanes te praten. "Iedere verdachte in Europa heeft het recht om in zijn eigen taal te spreken en verhoord te worden. Het verbod op spreken van Romanes door de ME-ers, is dan ook een inbreuk op de rechten die iedere verdachte, ook in Nederland, heeft", aldus de woordvoerder.
Overigens werd bij de inval door de ME niets strafbaars in het woonwagencentrum gevonden.





Sinti en Roma Centrum