Solidariteitsmanifestatie `hun strijd - onze strijd'


MOORDRECHT, 20070726 -- Op 28 juli 2007 organiseert de Molukse Actiegroep `Perintis Aksi Kilat (PAK) een landelijke solidariteitsmanifestatie in de Molukse wijk in Moordrecht. Een groot Tjakalele evenement wordt gehouden uit solidariteit met de acties van de politieke gevangenen in de Molukken.

De Tjakalele is een Molukse traditionele krijgsdans. Oorspronkelijk werd de Tjakalele gedanst ter voorbereiding op de strijd, maar werd later ook getoond bij belangrijke ceremonies en plechtigheden.

Op 29 juni 2007 bij de viering van de Dag van het Gezin op het Merdeka veld in Ambon-stad waren de president van Indonesië en diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.
Geheel onverwachts wisten een groep RMS pro-onafhankelijkheidsactivisten met de Tjakalele dans het Merdeka veld te betreden.

Als blijk van hun streven naar onafhankelijkheid toonden zij de verboden RMS-vlag.

De gedachte dat het streven naar een vrije Zuid-Molukse Republiek slechts in Nederland leeft wordt hiermee volledig onderuit gehaald. Ook de Indonesische media kopt met een artikel dat sinds 1950 de Indonesische regering nimmer in geslaagd is de RMS-strijd met wortel en tak uit te roeien. Daarom worden de aangehouden RMS pro-onafhankelijkheidsactivisten onmiddellijk in incommunicado detentie gehouden en stelselmatig gemarteld om de bevolking angst aan te jagen.

De Molukse bevolking zal op zaterdag 28 juli massaal haar solidariteit met de politieke gevangenen in de Molukken tonen.


Met het thema "Dong Tjakalele - Katong Tjakalele".
Zij dansen de Tjakalele - Wij dansen de Tjakalele

wil de Molukse bevolking in Nederland een signaal afgeven dat: "Hun strijd ook onze strijd" is.

Het Tjakalele evenement is een reeks van acties die gepland staan na de arrestaties van de RMS pro-onafhankelijkheidsactivisten in de Molukken!!.





Ingezonden persbericht