Amsterdamse jongeren op Rootsreis naar Ghana


AMSTERDAM, 20070620 -- Afrikaanse vrouwenstichting Vice Versa organiseert voor jongeren uit Amsterdam (Zuidoost) het project United African Roots. Van 28 juli tot 18 augustus 2007 gaan vijftien Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse en Ghanese jongeren op zoek naar hun gezamenlijke roots in het West-Afrikaanse Ghana. Gewapend met een videocamera en een open blik reizen zij van Noord naar Zuid, langs de slavenroute die hun voorouders mogelijk hebben afgelegd.

Ze bezoeken historische plekken, traditionele dorpen en ontwikkelingsprojecten en natuurlijk is er ook ruimte voor interessante excursies. Ghanese jongeren vanuit partnerorganisatie OCEP zullen de Nederlandse jongeren vergezellen en laten ervaren hoe het dagelijkse leven in Ghana eruit ziet.
Doel van het project is jongeren uit Amsterdam Zuidoost kennis te laten maken met hun Afrikaanse roots, om uiteindelijk meer kennis, begrip en waardering te creëren voor de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Ghana. Het project duurt een half jaar, de reis zelf ongeveer drie weken. De jongeren spelen zelf een actieve rol tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de reis en de productie van de televisiereportage. De organisatie wordt grotendeels uitgevoerd door studenten van de Hogeschool van Amsterdam, opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming en de opleiding Kunst, Cultuur en Media van ROC Midden Nederland. Na terugkomst uit Ghana is er een grote première in Pakhuis de Zwijger en geven alle jongeren presentaties om hun ervaringen te delen met een breed publiek.
United African Roots wordt ondersteund door Xplore, een subsidieprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor uitwisselingen en stages in ontwikkelingslanden. Uiteraard leveren de deelnemers ook een eigen bijdrage en organiseren ze diverse geldwervende activiteiten.
In het kader van dit project vinden verschillende activiteiten plaats zoals een infomix dag op 6 juli op het stadsdeelkantoor van de Gemeente Amsterdam Zuidoost, de rootsreis van 28 juli tot 18 augustus ,en de premiere van de Film United African Roots in oktober.
Voor informatie kunt u contact opnemen met Jeltje van Nuland via telefoonnummer 061818432257 of unitedafricanroots@live.nl





Ingezonden persbericht