Media-Art Expositie Balengebouw Enschede


Medialab Enschede presenteert kunst met een extra dimensie

ENSCHEDE, 20070809 -- Vernieuwend, dynamisch, interactief en prikkelend: Media- Art geeft je een nieuwe kijk op kunst. Van 10 augustus tot en met 16 september presenteren acht bekende mediakunstenaars hun projecten tijdens de Media-Art Expositie in het Balengebouw in Enschede. Deze eerste expositie van de nieuwe stichting Medialab Enschede is een veelbelovend voorproefje op het bekende GOGBOT festival voor multimediale kunst, dat wordt gehouden van 13 tot en met 16 september.

Actuele ontwikkelingen en toepassingen uit de technologie geven Media-Art een extra dimensie. Bijvoorbeeld het Skinstrument van de Nederlandse kunstenaar Daan Brinkmann. Zijn installatie bestaat uit een witte pilaar met twee metalen bollen, waardoor een minuscuul stroompje loopt. Door twee mensen een van de metalen bollen en elkaar aan te laten raken ontstaat geluid. De intensiteit van de aanraking bepaalt de frequentie van het geluid. Interactief is ook de levensgrote pop vol licht en geluidssensoren van de Australische Nancy Mauro-Flude. Hier kunnen bezoekers al hun (ongewenste) emoties omzetten in energie en geluid.

Klassieke games en Second Life
De Low-Tek Arcade Game zone met zijn installatie van computers uit de jaren '80 roept herinneringen op door klassieke, tweedimensionale spellen als Pacman, Space-invaders en Pong. Helemaal van nu is de driedimensionale wereld van Second Life. Al fietsend op een hometrainer kan de bezoeker deze virtuele wereld op een gezonde manier ontdekken. Ook het GOGBOT festival kan vanaf 13 september worden bezocht op Second Life.

Prikkelende fotografie en film
Fotografie en film ontbreken uiteraard niet tijdens Media-Art. De taboedoorbrekende, esthetische fotografie van Erwin Olaf en de vervreemdende, digitale foto- en videocollages van Jan van Nuenen prikkelen de bezoeker. De onzichtbare kracht van geluid wordt op een bijzondere manier in beeld gebracht in de film Earth Moves van het Britse kunstenaarsduo Semiconductor.

Mediakunstprojecten
Met deze eerste expositie zet Medialab Enschede zich goed op de internationale kunstkaart. Medialab Enschede is een initiatief van PLANETART, Stichting Cultuur en Media Twente, het Smartlab van de AKI en de werkgroep Mediasociëteit. Deze vier organisaties zetten zich samen in voor projecten op het gebied van mediakunst. Het komende half jaar programmeert Medialab maar liefst twaalf mediakunstprojecten.

Media-Art Expositie Balengebouw,
Schurinksweg 97
7523 AP Enschede
Opening 10 augustus 20:00-23:00
Van 11 augustus t/m 16 september op donderdag t/m zondag geopend van 11:00 - 18:00 uur.
Toegang gratis

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door PLANETART, Medialab Enschede en Stad Enschede.





Ingezonden persbericht