Leegstand en herbestemming staat vanaf nu in Utrecht op de kaart


Het project De Oude Kaart van Nederland. Provinciale presentatie Utrecht

UTRECHT, 20080213 -- Leegstand en herbestemming staat vanaf nu op de kaart! Het project De Oude Kaart van Nederland heeft de afgelopen maanden leegstand geïnventariseerd en de resultaten geprojecteerd op een digitale kaart. Op 15 februari 2008 zullen de onderzoeksresultaten van de provincie Utrecht aangeboden worden aan mevr. A.H. Raven, gedeputeerde van de provincie Utrecht, in aanwezigheid van Fons Asselbergs. De bijeenkomst vindt vanaf 14.00 uur plaats in De Fabrique, Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht. Uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat er nauwelijks kennismanagement is op dit terrein en dat er door overheden bijna geen verantwoordelijkheid wordt genomen.

De kwaliteit van de openbare ruimte is anno 2008 een `hot item' en in dat kader wordt er veel onderzoek uitgevoerd. Het project De Oude Kaart van Nederland verschilt in diverse opzichten van de tot nu toe uitgebrachte rapportages. Dit alomvattende project heeft geen onderzoek gedaan naar slechts één functiecategorie, maar alle gebouwtypen zijn in het onderzoek meegenomen en vanuit de spelers in de praktijk zijn trends op regionaal, provinciaal en landelijk niveau verzameld en geanalyseerd. Uit de provinciale onderzoeken bleek dat er nauwelijks gegevens bijgehouden worden van leegstaande objecten of objecten die hun functie gaan verliezen, terwijl dit in het kader van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening en de inbreidingsdoelstellingen erg belangrijk is. Ook is uit de onderzoeken naar voren gekomen dat overheid bijna geen verantwoordelijkheden neemt om leegstand te voorkomen. De Oude Kaart van Nederland laat zien dat het echt nodig is om inventarisaties van leegstaande of leegkomende objecten bij te houden.

Het project De Oude Kaart van Nederland is in alle provincies uitgevoerd in opdracht van dhr. Fons Asselbergs, Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed. Naast een digitale locatiekaart met gebouwen en terreinen die leegstaan of hun functie kwijt zullen raken, wordt er trendinformatie met onder andere statistieken weergegeven. Met de onderzoeksresultaten wordt een kwantitatieve indicatie van toekomstig ruimte-aanbod gegeven in Nederland. Als pendant van `De nieuwe kaart van Nederland', waarop de grote nieuwbouwlocaties voor de komende 10 jaar zijn aangegeven, kan `De Oude Kaart' strategisch worden ingezet om ruimte met ruimte te maken in plaats van nieuwe ruimte aan ons landschap te onttrekken.

Op 15 februari 2008 zullen de onderzoeksresultaten van de provincie Utrecht aangeboden worden aan mevr. A.H. Raven, gedeputeerde van de provincie Utrecht, in aanwezigheid van Fons Asselbergs. Tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door regionale welstand- en monumentenorganisatie Welstand en Monumenten Midden Nederland zal een aantal casussen over leegstand en herbestemming vanuit de ervaring van de praktijk besproken worden en zal er met de aanwezigen gesproken worden over hoe het probleem aangepakt zou kunnen worden. De bijeenkomst vindt vanaf 14.00 uur plaats in De Fabrique, Westkanaaldijk 7, 3542 DA Utrecht. Doel van de bijeenkomst is om concrete afspraken te kunnen maken om leegstand en verrommeling tegen te gaan, met een Mooier Nederland en een Mooier Utrecht als resultaat.





projectbureau Oude Kaart van Nederland