"Erken de onafhankelijke Kosovaarse staat"


IJsselstein, 20080228 -- Vandaag hebben de Nederlandse Kosovaren de Nederlandse overheid opgeroepen om de onafhankelijkheid van Kosova te erkennen. Daarmee loopt Nederland de nieuwe realiteit op de Balkan niet uit de weg en achterblijven met het nemen van beslissingen. De terughoudendheid van Nederland in deze draagt bij aan de instabiliteit in Kosova en het hele Westelijke Balkan. Dat schrijven donderdag de Nederlandse Kosovaren in hun brief aan de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Maxim Verhagen.

Zolang Nederland deze onafhankelijkheid niet erkend, kan zij de Kosovaren niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren en hen attenderen op hun plicht om van Kosova een democratische rechtstaat te maken met een goed sociaal-economische structuur.

De onafhankelijke Kosovaarse staat is nu een feit die langzamerhand door steeds meer wereldmogendheden en landen als zodanig erkend wordt. Daar zijn zowel de Kosovaren zelf als de meeste omringende Balkan landen zeer blij mee. Oplossing van dit laatste Balkan conflict en erkenning van Kosova als een onafhankelijk land biedt aan het hele Westelijke Balkan een nieuwe perspectief voor duurzame stabiliteit en sociaal-economische ontwikkeling. De Kosovaren hebben al bij het uitroepen van hun onafhankelijkheid zich hieraan gecommitteerd. Zij willen van Kosova een democratische rechtstaat maken voor alle Kosovaarse burgers ongeacht hun etnische of religieuze achtergrond. Een land dat gebaseerd is op het respect van mensenrechten en een gezonde sociaal-economische samenleving.

Het was voor de Kosovaren een lange weg die zij moesten bewandelen om deze droom te realiseren. De Kosovaren zijn aan alle volkeren en landen in de wereld dankbaar die hen in de afgelopen decennia zowel moreel als materieel ondersteund hebben. Zodoende kunnen wij Nederlanders ook trots zijn op ons land en de steun die wij aan de Kosovaren hebben verleend in hun streven naar democratie en hun sociaal-economische ontwikkeling. De Nederlandse Kosovaren zijn van mening dat de steun van Nederland voortgezet moet worden en zeker nu de Kosovaren met hun onafhankelijkheidsverklaring het belangrijkste hoofdstuk in hun geschiedenis afgesloten hebben.

De Nederlandse Kosovaren hopen dat de Nederlandse overheid hun oproep ter harte zal nemen en de onafhankelijkheid van de `Republiek van Kosova' zal erkennen. Dat zal aan Nederland een kans geven om een steentje bij te dragen aan de stabiliteit, democratisering en sociaal-economische ontwikkeling van niet alleen Kosova, maar ook de hele Westelijke Balkan. Daarin bieden de Nederlandse Kosovaren de Nederlandse overheid iedere vorm van hulp aan.

Contactpersonen:

Voor meer informatie en/of commentaar kunt u terecht bij de drie medeoprichters van CRAN:

Zeki Shehu, voorzitter 06-48118283
Blerim Mustafa, secretaris 06-51858174
Drs. Louis Gojani 06-11368035

Achtergrondinformatie CRAN.:

De Coördinatie Raad Albanezen in Nederland (CRAN) is een onafhankelijke non-gouvernementele organisatie die in 1998 tijdens de crisis in Kosova opgericht is met als doel de problematiek en menselijke drama wat er destijds in Kosova zich afspeelde onder de aandacht te brengen. Daarnaast wilde men de gemeenschappelijke krachten bundelen om Kosova zoveel mogelijk te ondersteunen.
Verder verzamelt en verspreidt CRAN informatie over de Balkan regio bij maatschappelijke organisaties en overheden in Nederland en de Europese Unie. Zij brengt zonodig humanitaire hulp bijeen voor specifieke noodsituaties. Ook organiseert CRAN conferenties, seminars, werkgroepen in Nederland, waar belangrijke onderwerpen voor de Albanese gemeenschap worden besproken en vervult zij een ondersteunende helpdesk functie voor allerhande personen, organisaties en instellingen.





Ingezonden persbericht