Tentoonstelling graficus Bernard Essers in Drents Museum Assen


ASSEN, 20080516 -- Van 28 juni tot en met 21 september presenteert het Drents Museum in Assen een overzichtsexpositie van het werk van Bernard Essers (1893-1945). De tentoonstelling zal ongeveer honderd werken omvatten en geeft een goed beeld van Essers als graficus, tekenaar en portrettist. Ook zijn er enkele aquarellen van hem te zien. Bernard Essers was in de jaren tussen de twee wereldoorlogen vooral bekend om zijn fraaie houtsneden en houtgravures. Tevens maakte hij illustraties bij bekende literaire werken. Essers werkte voornamelijk in Bergen (nh) waar hij bevriend was met schilders van de Bergense school en kunstenaars van de Nieuwe Kring.

Essers, geboren op Java, werd kunstenaar deels door studie en deels door adviezen van vrienden. Hij studeerde o.a. aan het Royal College of Art in Kensington in Londen waar vooral de lessen uit de decoratieve school van William Morris hem zeer aanspraken. In Nederland nam hij etslessen bij de graficus Johannes Graadt van Roggen. Daarna legde hij zich toe op de houtgravure. Als zelfstandig kunstenaar begon Essers met het maken van afbeeldingen - houtgravures - bij literaire werken. Al spoedig verwierf hij opdrachten voor bibliofiele uitgaven. In zijn vrije werk domineerden aanvankelijk immateriële onderwerpen, geïnspireerd op natuur en (Indische) cultuur. Daarna volgden veel landschappen. Hij maakte ook tekeningen en aquarellen, maar grafiek was zijn métier. Tijdens de oorlogsjaren werd hij met zijn gezin geëvacueerd naar Twente en Friesland waar hij in 1945 overleed.

Bij de expositie verschijnt een monografie van de auteurs Piet Spijk en Annemarie Timmer. Het boek is verkrijgbaar in diverse musea en boekhandels of te bestellen via Waanders Uitgevers te Zwolle. De prijs is ¤ 29,95.

Meer informatie is tevens te vinden op www.drentsmuseum.nl, www.waanders.nl





Ingezonden persbericht