UvA debat 'De Maakbare Samenleving in de 21e Eeuw?'


AMSTERDAM, 20081210 -- Masterstudenten Algemene Cultuurwetenschappen, Museumstudies en Erfgoedstudies van de Universiteit van Amsterdam organiseren op woensdag 17 december een debat over kunst en cultuur in de Agnietenkapel (aanvang 20.00). In de laatste decennia heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de financiële ondersteuning van creatieve producten door de overheid. Zo lijkt de kwaliteit van kunst en cultuur ten koste te gaan van maatschappelijke doeleinden. Is de kwaliteit van kunst wel belangrijker dan haar maatschappelijke betekenis? Moet de grachtengordel op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Verliest het museum zijn diepgang omdat het aantrekkelijk moet zijn voor iedereen? Zes sprekers debatteren over deze stellingen.

Voormalig Hoofd Erfgoedinspectie Charlotte Van Rappard-Boon zit het debat voor. NRC criticus Arnold Heumakers leidt de avond in met een speciaal hiervoor geschreven column. Op deze avond zullen onder andere Rik Vos (voormalig directeur ICN), Gitta Luiten (directrice Mondriaanstichting), Susan Lêgene (hoogleraar politieke geschiedenis VU) en Andries Mulder (directeur Amsterdams Fonds voor de Kunsten) aanwezig zijn. Het belooft het een inspirerende avond te worden.

Dit debat is een initiatief van de faculteit Geesteswetenschappen, waarmee studenten en professionals de gelegenheid wordt geboden van gedachten te wisselen over actuele kwesties binnen de culturele sector. Eerdere edities waren een groot succes. Zo ging in 2007 een zestal vooraanstaande sprekers, waaronder Ed van Thijn, Hermann von der Dunk, Gregory Ashworth en Hans Blom, met elkaar in debat over de vraag 'Heeft de Tweede Wereldoorlog een toekomst?', onder leiding van voormalig Hoofd Erfgoedinspectie Charlotte van Rappard-Boon.

Als u interesse heeft om het debat bij te wonen, graag aanmelden via cultuurindebat@gmail.com in verband met beperkte zitplaatsen.





Ingezonden persbericht