Jaarstukken kustwacht juli 2007

De Kustwacht heeft bewezen een betrouwbare organisatie en een sterke speler te zijn in de samenwerking met de landen in de regio. Naar mijn verwachting zal de Kustwacht ook in de komende jaren een onmisbare schakel blijven in de rechtshandhavingketen van de Nederlandse Antillen en Aruba en een bijdrage van betekenis blijven leveren in de bestrijding van drugstransporten, terrorisme en andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit.


De Minister van Defensie

Het is mij een genoegen u hierbij aan te bieden, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Activiteiten Plan en Begroting (APB) 2008-2012 en het Jaarverslag 2006 van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, zoals vastgesteld door de Rijksministerraad. Onder verwijzing naar het verzoek van de vaste Commissie Defensie d.d. 19 februari 2007 (VCD 07-DEF-B-015) om toe te zien op toezending van het Jaarverslag van de Kustwacht aan de Staten van de Nederlandse Antillen en van Aruba voeg ik daar aan toe dat de toezending van de beleidsdocumenten aan de beide Staten tot de competentie van de minister president van de Nederlandse Antillen en de minister-president van Aruba behoort.

Uit het Jaarverslag 2006 blijkt dat de versterking van de operationele capaciteit, de uitbreiding van de formatie en de verbetering in de bedrijfsvoering van de Kustwacht hun vruchten afwerpen. Daarmee is de bijdrage die de Kustwacht levert aan de maritieme rechtshandhaving in de Nederlandse Antillen en Aruba, maar ook daarbuiten, stevig gegroeid.

In het Jaarverslag komt ook aan de orde het tragische ongeval met dodelijke afloop dat op 19 november 2006 plaatsvond in de wateren rond Curaçao. Hierbij was een vaartuig van de Kustwacht betrokken. De Kustwacht stelde een onderzoek in naar de oorzaak en aanleiding van het ongeval, evenals het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen (OM NA). Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid werd over het ongeval geïnformeerd. De Commandant Kustwacht heeft naar aanleiding van de uitkomsten van het eigen onderzoek een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen die herhaling van een dergelijk ongeval in de toekomst moeten helpen voorkomen. Het OM NA heeft voorts besloten twee lokale Kustwachtmedewerkers te vervolgen voor hun aandeel in het ongeluk. De nabestaande van het slachtoffer heeft bij de Kustwacht een schadeclaim ingediend. Ik zal u nader informeren over de uitkomst van het strafrechtelijke traject en over de uitkomsten van de civielrechtelijke afwikkeling van het ongeval zodra mij dat bekend is.

Zoals aangekondigd in mijn brief van aan Uw Kamer van 6 februari 2007 (TK 2006-2007, 30800 X nr 161) gaat de Commandant Kustwacht in zijn Jaarverslag nader in op de technische problemen met de superrhibs. Hij schetst de aard van de problemen en zet uiteen welke maatregelen daar tot nu toe voor zijn getroffen. De resterende knelpunten zijn inmiddels in kaart gebracht en Defensie en de Kustwacht treffen in samenspraak maatregelen om deze vaartuigen weer volledig inzetbaar te maken.

Het APB 2008-2012 zet uiteen op welke wijze de Kustwacht in 2007 uitvoering geeft aan haar taken. De beleidsprioriteiten, het operationeel jaarplan 2007 en de meerjarige begroting over de periode 2008-2012 zijn hierin opgenomen. In 2007 worden de kwantitatieve en kwalitatieve versterkingen op het gebied van personeel, materieel en infrastructuur voortgezet. Drie ontwikkelingen in het APB 2008-2012 springen daarbij in het oog:

  • De toename van operationele capaciteit en inzetbaarheid
  • De integratie van een nieuw steunpunt ten behoeve van de ondersteuning van de eigen luchtverkenningscapaciteit
  • De verdere intensivering van de samenwerking met de landen in de regio in het kader van drugs- en terrorismebestrijding