Albayrak: aanbevelingen Rekenkamer impuls kwaliteitsverbetering jeugddetentie

Staatssecretaris Albayrak neemt de aanbevelingen over die de Algemene Rekenkamer doet in het rapport ‘Detentie, behandeling en nazorg criminele jongeren’. Dat schrijft zij, mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie, aan de Tweede Kamer.

Het rapport van de Algemene Rekenkamer volgt op het rapport dat op 10 september over de Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s) is uitgebracht. Naar aanleiding van het rapport van de Inspecties heeft de staatssecretaris al een omvangrijk pakket aan maatregelen aangekondigd, waarvoor ook middelen zijn gereserveerd in de Justitiebegroting.

Deze maatregelen zien onder andere op een betere begeleiding van de jeugdigen, verbetering van de nazorg, verhoging van het opleidingsniveau van het personeel, kleinere groepen, kwaliteitsverbetering van het onderwijs en een andere, meer op resultaat gerichte aansturing van de JJI’s.

In de brief naar aanleiding van het rapport van de Rekenkamer meldt Albayrak verder dat zij een wijziging van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen voorbereidt, waarbij een planmatige pedagogische aanpak beter wettelijk verankerd wordt. Staatssecretaris Albayrak heeft waardering voor het rapport van de Rekenkamer. Zij beschouwt het als “een belangrijke impuls om de kwaliteit van de detentie van jeugdigen te verbeteren”.