Aanbieding programma Veilige Publieke Taak

Het uitgewerkte programma ‘Veilige Publiek Taak’ is opgesteld voor de periode 2007-2011. Alle nog openstaande activiteiten uit het programma zoals dit in 2006 is opgesteld en de toezeggingen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn hierin op opgenomen.

Het huidige programma is op vijf punten aangepast:

  • Recente onderzoeken laten zien dat een decentrale aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak is gebaat bij een bovensectorale regie, die de eigen verantwoordelijkheid van ketenpartners en werkgevers met een publieke taak ondersteunt.
  • De verklaringondertekenaars van het actieprogramma 2006 en een voor deze gelegenheid geraadpleegd burgerpanel geven aan behoefte te hebben aan een duidelijke norm waarin de grenzen van acceptabel gedrag worden beschreven. Het programma voorziet in deze behoefte door het ontwikkelen en uitdragen van een landelijke uniforme norm.
  • Om werkgevers met een publieke taak te stimuleren bij de (innovatieve) aanpak van agressie en geweld, beoogt het programma een stimuleringsregeling in te stellen.
  • Het programma biedt een breed en evenwichtig pakket van instrumenten aan die werkgevers binnen hun organisaties kunnen implementeren. In dit pakket is meer onderlinge samenhang en balans aangebracht tussen beleidsinterventies op verschillende niveaus en er is meer balans aangebracht tussen de rol van de burger en de werknemer bij agressie en geweld.
  • Tot slot heeft het uitgewerkte programma meer aandacht voor het meten van de effecten van veiligheidsmaatregelen die zijn genomen binnen en buiten het kader van het programma.