Duidelijkheid voor zzp’ers in AWBZ-zorg

Een convenant verduidelijkt de status van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in het deel van de thuiszorg dat nog vanuit de AWBZ wordt betaald.

Deze zzp’ers komen meestal via een bemiddelingsbureau bij hun cliënten. Zowel de zzp‘ers als bemiddelingsbureaus kregen het afgelopen jaar te maken met het probleem dat onduidelijk was of ze wel echte zzp’ers respectievelijk echte bemiddelingsbureaus waren. Doordat de Belastingdienst twijfelde aan de status van zzp’er was het onduidelijk of voor hun werk loonbelasting en premies voor de sociale verzekeringen moesten worden ingehouden door de bemiddelingsbu-reaus.

Schijnconstructies

Een convenant tussen betrokken partijen (waaronder de Belastingdienst, de branchevereniging voor de thuiszorg en VWS), dat op 23 oktober werd ondertekend, maakt een eind aan deze onduidelijkheid en aan schijnconstructies bij de inzet van zzp’ers. Dit convenant legt precies vast hoe je moet werken om als zzp’er aangemerkt te kunnen worden. De echte zzp’ers blijven zo over. Zzp’ers die het afgelopen jaar terughoudend waren om aan het werk te gaan, kunnen weer gewoon aan de slag.

De nieuwe samenwerkingsvorm is mogelijk per 1 januari 2009.

Voordelen

Het convenant staat op de website van het ministerie van Financiën . Bemiddelingsbureaus lezen daar ook hoe zij door het onderschrijven van het convenant kunnen profiteren van de fiscale voordelen, zoals een lichtere vorm van fiscaal toezicht. Voor de zzp'ers heeft werken conform dit convenant als voordeel dat zij dan geen VAR (verklaring arbeidsrelatie) meer hoeven aan te vragen.