'Gezondheidsbescherming bij publieksevenementen onvoldoende geborgd'

Ministers Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben gisteren het rapport 'Gezondheidsbescherming bij publieksevenementen onvoldoende geborgd' naar de Tweede Kamer gestuurd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schreef het rapport in samenwerking met de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). Aanleiding was een aantal incidenten bij publieksevenementen in de afgelopen jaren, zoals de problemen met de hittegolf bij de Vierdaagse in Nijmegen vorig jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten vaak tekortschieten in de kwaliteit van de vergunningverlening voor publieksevenementen. Dit komt doordat zij onvoldoende advies vragen aan de bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) over de voorzorgsmaatregelen die zij kunnen nemen om de gezondheidsrisico’s te beperken. GHOR-bureaus bieden op hun beurt hun deskundigheid onvoldoende actief aan gemeenten aan. Bovendien werken politie, brandweer en GHOR nog maar zelden samen bij deze advisering.

De ministers zijn het eens met deze conclusies en vragen de betrokkenen om adviezen van de inspecties op te volgend. Dit betekent dat gemeentebesturen meer gebruik moeten maken van de GHOR adviezen en dat die adviezen tot stand moet komen met inbreng van politie, brandweer en GHOR. De inspecties gaan hierop toezien.