Verklaring Balkenende over onderzoek naar besluitvorming inval Irak in 2003

Toelichting minister-president bij het voorstel een commissie in te stellen die onderzoek doet naar de besluitvorming in de aanloop naar de inval in Irak in 2003.

Letterlijke tekst van de (pers)verklaring in de hal van het ministerie van Algemene Zaken:

De afgelopen weken is er veel aandacht geweest in politiek en media over de besluitvorming van het verlenen van politieke steun aan de inval in Irak. Zelfs zoveel dat het de aandacht voor de economische crisis en de bestrijding daarvan begint te overschaduwen.

Zoals u weet is bij de vorming van dit kabinet afgesproken dat er geen onderzoek zal worden gedaan naar de besluitvorming van het verlenen van politieke steun voor de inval in Irak. De inval die leidde tot de val van het regime van Saddam Hoessein. De dynamiek van de beeldvorming rond dit onderwerp gaat steeds meer een eigen leven te leiden.

Ik zeg u ook hier, parlement en kabinet hebben destijds een zuivere en integere afweging gemaakt en op basis daarvan is toen besloten. Er is daarom ook niets te verbergen. Toch is het van belang de lopende discussie om te zetten in een zodanig perspectief dat alle vragen rondom de besluitvorming van toen op onafhankelijke wijze kunnen worden beantwoord.

Daarom heb ik de oud-president van de Hoge Raad, mr. W.J.M. Davids, gevraagd de besluitvorming van destijds te onderzoeken. Mr. Davids heeft hierin bewilligd. Mr. Davids heeft de vrije hand in het samenstellen van zijn commissie. Bijvoorkeur ook bestaande uit enkele ministers van Staat. Vanzelfsprekend kan de voorzitter voorzien in zijn ondersteuning en een eigen keuze maken ten aanzien van de vorm van het onderzoek.

Hij krijgt bij zijn onderzoek toegang tot alle informatie waartoe hij en zijn commissie toegang willen hebben. Het staat de commissie ook vrij mensen te horen. Het oogmerk is dat de commissie het onderzoek voor 1 november van dit jaar afrondt en openbaar maakt aan regering en parlement.

Door aldus te handelen kan het kabinet zich richten op de belangrijke economische uitdagingen van dit moment. Zorgen dat bedrijven niet omvallen, voorkomen dat mensen werkloos thuis komen te zitten, met werkgevers en werknemers alles op alles zetten om de motor van onze economie draaiend te houden. En er samen voor te zorgen dat Nederland sterker uit deze recessie komt. Aanpakken van de zorgen van vandaag en morgen. Dat is wat Nederland van ons verwacht.