Opening opvang voor mishandelde mannen

Staatssecretaris Bussemaker heeft in Den Haag de landelijke opvang voor mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld geopend. De 4 grote steden krijgen daarmee elk 10 opvangplekken, waar mannen uit het hele land terecht kunnen.

Het silhouet van een mannenfiguur.

Dit is het resultaat van afspraken tussen het ministerie van VWS en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Eergerelateerd geweld

Tot nu toe waren er nauwelijks mogelijkheden om ernstig bedreigde of mishandelde mannen een veilige opvang en passende begeleiding te bieden. Behalve mannen die geestelijk of lichamelijk mishandeld worden door hun partner, gaat het hierbij ook om slachtoffers van eergerelateerd geweld en mensenhandel.

In Rotterdam zijn sinds de opening in maart 2008 15 mannen opgevangen. Utrecht heeft sinds de start in december 2008 3 mannen opgevangen.

Behoefte bepalen

Bedoeling is dit jaar te achterhalen hoe groot de behoefte is aan de noodopvang en welke hulp de mannen nodig hebben. VWS stelt hiervoor euro 800.000 beschikbaar; de gemeenten dragen elk euro 200.000 bij.

‘Uiteindelijk gaat het erom mensen weer perspectief te geven’, zei staatssecretaris Bussemaker vandaag bij de opening. ‘Om ze weerbaar te maken en ze de regie over hun eigen leven te laten voeren. Zonder geweld.’