Heemskerk steunt Nederlandse bedrijven in opkomende markten

Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn in opkomende markten kunnen op meer financiële steun van het ministerie van Economische Zaken rekenen.

De regeling voor opkomende markten, FOM, wordt daarvoor verruimd. Bedrijven kunnen daardoor per investering maximaal tien miljoen euro ondersteuning krijgen door een borgstelling van het ministerie van Economische Zaken aan de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO).

Internationale aspiraties

Voorheen konden projecten gefinancierd worden tot 5 miljoen euro. 'Door de kredietcrisis is de financiering door commerciële banken voor investeringen in opkomende markten steeds verder opgedroogd,' aldus Heemskerk. 'De grotere marktpartijen die voorheen nog goed bij de banken terecht konden, zien hun gezonde internationale aspiraties in opkomende markten gevaar lopen doordat zij hun activiteiten niet meer kunnen financieren.'

Via de FOM wordt financiering verstrekt aan lokale dochterondernemingen of joint-ventures van Nederlandse bedrijven. De FOM heeft als doel levensvatbare Nederlandse investeringen in opkomende markten, die niet via banken zijn te financieren, mogelijk te maken.

Opkomende markten

De FMO ondersteunt het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De doelstelling is bij te dragen aan structurele en duurzame groei in ontwikkelingslanden en opkomende markten door het verstrekken van financieringen aan ondernemers. De FOM is gericht op de (middel)lange termijn en financiert investeringen van Nederlandse bedrijven in alle opkomende markten en ontwikkelingslanden.