Opening van de Schildersweek Domburg

Minister-president Balkenende heeft op 23 mei 2009 een korte toespraak gehouden bij de opening van de Schildersweek in Domburg.

De toespraak is in het Engels uitgesproken

Dames en heren, beste vrienden,

'Het is buiten zo mooi van kleur, kleur, kleur en zon.' Die woorden schreef Jan Toorop aan zijn vriend Kees Spoor toen hij in 1898 voor het eerst het Zeeuwse licht zag in Domburg. Je voelt gewoon de energie en de opwinding!

Ik herken dat gevoel wel. Domburg heeft ook voor mij iets speciaals. Ik kwam hier als kind al en nog steeds is Domburg een van mijn favoriete plaatsen in Zeeland. Mijn Zeeland. Uitwaaien in Domburg is het mooiste dat er is.

Ik ben dus wel een beetje jaloers op u. Een hele week lang in Domburg mooie dingen maken met inspirerende mensen. Wie wil dat nu niet?

In mijn jeugd heb ik ook wel eens wat getekend en geschilderd. Maar hoe gaat dat: je gaat studeren, werken en voor je het weet ben je druk met andere dingen. Dus meedoen aan de Schildersweek zit er voor mij helaas niet in. Althans, niet de hele week. Deze laatste dag ben ik er graag bij. Vandaag alweer voor de tweede keer. En het is wéér een feest om hier te zijn.

Ik heb overigens later pas begrepen hoe bijzonder Domburg in de wereld van de kunst feitelijk is. Honderd jaar geleden schilderde Piet Mondriaan hier zijn eerste abstracte werk. Alleen daarom al verdient Domburg een ereplaats in de kunstgeschiedenis.

Ik denk ook dat maar weinig dorpen in de wereld zo vaak vereeuwigd zijn. Aan het begin van de twintigste eeuw door mensen als Toorop, Mondriaan en Jan Sluijters. En nu door u. Een mooie traditie, want wat er in die honderd jaar ook is veranderd: niet het beroemde Zeeuwse licht.

De Argentijnse kunstenaar Goyo Barja, een van de deelnemers van vorig jaar, zei dat hij in zijn land nog nooit zoiets had gezien. 'Het licht is hier diffuser en de schaduwen veel zachter', zei hij. En ook: 'De lentekleuren zijn mooi en fris hier.' Ruim honderd jaar na Toorops eerste bezoek aan Domburg: dezelfde ervaring, hetzelfde enthousiasme en ook datzelfde woord 'kleur'.

U bent van over de hele wereld gekomen om die kleur te vangen. Maar u geeft met uw werk ook kleur terug. Want dat doet kunst - het geeft kleur aan het leven, over grenzen heen. Die internationale dimensie is wezenlijk voor onze tijd. In de tijd van Toorop en Mondriaan was Domburg een puur Nederlandse schilderskolonie. Nu, aan het begin van de 21 eeuw is de wereld een global village geworden. Ik vind het mooi om te zien dat zich dat ook weerspiegelt in de Schildersweek. Domburg is deze week ook een global village, die kleur krijgt door uw aanwezigheid en vooral door uw werk

Het bijzondere is dat alle werken op deze expositie maximaal een week oud zijn. Alsof u met zijn allen in een artistieke snelkookpan hebt gezeten. De verf is bij wijze van spreken nog nat. Ik vind het net zo spannend als u om te zien wat dat heeft opgeleverd.

Alle stijlen komen hier bij elkaar. Iedereen vindt in Domburg zijn eigen inspiratie. Maar één ding weet ik bij voorbaat zeker: het werk dat hier hangt is van hoog niveau en met liefde gemaakt. Liefde voor de kunst en liefde voor het leven.

En daar, dames en heren, kan ik weinig meer aan toevoegen, behalve mijn complimenten aan u allen. Aan Domburg dat zich met de Schildersweek van zijn beste kant laat zien. En aan de kunstenaars die dit evenement elk jaar weer tot een grandioos succes maken.

Dank u wel.