Prijs voor smaak van vroeger

Verpleeghuis Ter Reede in Vlissingen heeft vandaag de eerste LNV-smaakprijs ontvangen uit handen van minister Gerda Verburg. Het verpleeghuis kreeg de prijs omdat het de eerste zorginstelling in Nederland is die biologische producten structureel heeft opgenomen in het assortiment. Ook werkt het verpleeghuis zoveel mogelijk met producten uit de eigen regio. Dit tot volle tevredenheid van de bewoners, die de streekgerechten en de smaak van vroeger zeer waarderen.

Zorgonderzoek

Tijdens de bijeenkomst werd ook het Nationaal Zorgonderzoek gepresenteerd. Daarin staat hoe bewoners en medewerkers tegen de functie en kwaliteit van eten en drinken in zorginstellingen aankijken. Nu en in de toekomst. Minister Verburg reageerde daarop: "Ik ben geïnteresseerd hoeveel pillen en medicijnen kunnen worden vervangen door een goede maaltijd." Ze riep cliëntenraden op daar een grotere rol in te gaan spelen.

Warme prak

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de smaakprijs geïntroduceerd. Volgens minster Verburg moeten cliënten in zorginstellingen geen 'bij elkaar gemikte warme prak' voorgeschoteld krijgen. In plaats daarvan moet er aandacht zijn voor het milieu en voor gezonde, verse kwaliteitsmaaltijden. Verburg: "Voeding is meer dan het binnenkrijgen van voedingstoffen. Is meer dan alleen overleven. Het is een beleven en vaak ook een sociale activiteit. Een goed ontbijt, met de boter in de vloot en de plakjes kaas en ham prettig op een bordje uitgestald. En een warme maaltijd, in een prettige sfeer, met - wie weet - vergeten groenten en streekproducten."

Voedselverspilling

Minister Verburg vroeg tijdens de uitreiking van de LNV-smaakprijs ook nog aandacht aan het vele voedsel dat door consumenten wordt weggegooid. Verburg: "Wist u dat de Nederlandse consument per jaar voor 1,6 miljard euro aan voedsel weggooit? Dat is ongeveer 10 procent van de voeding die hij koopt. En in de voedselketen gaat ongeveer voor 2 miljard euro per jaar verloren. Dat staat gelijk aan 30 - 40 procent van wat we jaarlijks in Nederland aan voedsel produceren."