Opening kinderhospice Pallieterburght

Minister-president Balkenende heeft een toespraak gehouden bij de opening van kinderhospice de Pallieterburght in Capelle aan den IJssel.

Mijnheer Lander, mijnheer en mevrouw de burgemeester, dames en heren,

Pallieter, de bekende romanfiguur van Felix Timmermans, is het prototype van een levensgenieter. Hij is een Bourgondiër die geen feest overslaat, maar ook een man die lyrisch wordt van kleine dingen: een bloem in de knop, een voorzichtig voorjaarszonnetje of een maagdelijk wit pak sneeuw in de winter. Kortom: Pallieter is een man die in alles het positieve ziet.

Wat is het toch prachtig dat de Pallieterburght naar hem is vernoemd. Het geeft namelijk meteen aan waar de Pallieterburght voor staat: het positieve brengen in het leven van ernstig zieke kinderen en hun ouders. Als er op de zwaarste momenten iemand voor je is met een luisterend oor en praktische hulp maakt dat écht het verschil tussen licht en donker. Dat raakt me, als vader en als Capellenaar. Zo'n mooi en goed initiatief verdient alle steun.

En die steun kwam er! Ook dat vind ik hartverwarmend: dat zoveel mensen, bedrijven en andere organisaties het idee van de Pallieterburght hebben omarmd. Ik heb dat zelf gezien tijdens het laatste Gala aan de Maas in maart. Dat was een mooie avond met een hoog Capellegehalte, die voor de Pallieterburght het geweldige bedrag van 165.000 euro opleverde. Alle sponsoren, groot en klein, verdienen vandaag een enorm compliment.

Het verhaal achter de Pallieterburght bewijst voor mij eens te meer dat de kracht van Nederland in mensen zit. Mensen die wat voor elkaar over hebben en die de handen uit de mouwen steken. Mensen die besturen, activiteiten organiseren die geld in het laatje te brengen en een website maken. Dat gebeurt allemaal niet vanzelf. En al helemaal niet op de schaal waarop hier is gewerkt.

In de jaren '70 van de vorige eeuw was er een bekende wetenschapper, Ivan Illich, die dit soort vrijwilligersactiviteiten 'schaduwarbeid' noemde. Daarmee doelde hij op onbetaald maar onmisbaar werk voor de samenleving. Op zich is schaduwarbeid best een mooie term. Tegelijkertijd zit er zit ook iets in van onzichtbaarheid en dat vind ik volkomen onterecht. Bijna nergens ter wereld zetten zoveel mensen zich in hun vrije tijd actief in voor andere mensen. Nederland is bovenal een land van betrokken vrijwilligers. Zeker op een dag als vandaag kunnen we daar met zijn allen trots op zijn. Ik ben dat in ieder geval wel.

Dames en heren, één man moet ik hier natuurlijk in het bijzonder noemen en dat is mijn bijna-buurman Rein Lander. Het is zijn droom die vandaag uit komt. Het is zijn enthousiasme dat al die mensen in beweging heeft gebracht. Het is zijn passie en betrokkenheid die voor heel veel kinderen en ouders het verschil maakt.

Mijnheer Lander, beste Rein, ik ken maar weinig mensen die zo'n grote droom na durven jagen en er ook in slagen die waar te maken. Ik heb grote bewondering voor je inzet en gedrevenheid. Het is echt fantastisch dat er mensen zijn zoals jij, die door roeien en ruiten gaan om te doen wat nodig is. Wars van plichtplegingen en status, maar gewoon vanuit het hart. Daar past vandaag maar één ding bij: een enorm applaus van ons allemaal. Dankjewel!

Dames en heren,

Menselijkerwijs gesproken gaat het werk van de Pallieterburght tegen alle logica en gevoel in. Kinderen horen niet chronisch of levensbedreigend ziek te zijn. Dat kan dat niet en mag dat niet. Maar af en toe gebeurt het toch en dan staat de wereld even stil.

Op zo'n moment heb je mensen nodig waarmee je alle problemen en moeilijkheden te lijf kunt gaan. Om er samen voor te zorgen dat er altijd iets overblijft van het positieve levensgevoel van Pallieter, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.

Dat gebeurt hier in de Pallieterburght en dat verdient blijvende steun. Ik wens u alle goeds toe.

Dank u wel

Kinderen van het nieuwe kinderhospice in Capelle aan den IJssel maken lol tijdens de toespraak van de minister-president. Balkenende opende het kinderhospice Pallieterburght, een verzorgingshuis voor ongeneeslijk en chronisch zieke kinderen.

© foto ANP, Robin Utrecht