Vierde periodieke monitor toont versnelling voortgang gemeenten voorbereidingen digitale verplichtingen Wro

De vierde meting van juni 2009 laat voor het eerst een versnelling in de ontwikkeling zien op een breed aantal gevraagde aspecten. In de afgelopen maanden is blijkbaar in veel gemeenten een duidelijke stap vooruit gezet. Bijvoorbeeld bij het vervaardigen van nieuwe bestemmingsplannen en bij de opzet van werkprocessen zijn er vorderingen geboekt.

Daarnaast is er voor het eerst vooruitgang te constateren bij het authentiek maken, beschikbaar stellen en het beheer van digitale plannen. In de vorige rondes bleek dat gemeenten steeds beter op de hoogte raken van de stand van zaken binnen de eigen gemeente en verder zijn in hun voorbereidingen. De voortgang verliep echter stapvoets.

De periodieke monitor wordt tijdens de 'digitale' overgangsperiode tussen 1 juli 2008 en 1 januari 2010 zesmaal door onderzoeksbureau Research voor Beleid in opdracht van VROM uitgevoerd. In de monitor wordt de voortgang omtrent digitalisering van ruimtelijke plannen bij gemeenten bijgehouden. De respons in deze vierde meting ligt met 75 procent hoger dan in de vorige metingen.


De samenvatting van het onderzoek is hier te vinden.