Gemeenten, laat jongeren meedoen!

‘Maak uw jeugdbeleid tot beleid van de jongeren. Laat hen meedoen! En dat is meer dan maandelijks inspreken op de raadstukken.’ Die oproep deed minister Rouvoet aan de gemeenten in een videoboodschap. Dit ter gelegenheid van de uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal 2009 op 19 november 2009 te Den Haag.

Dames en heren, beste jongeren,

U bent bij elkaar voor de uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal 2009. Een prachtige prijs voor een prachtig initiatief. En de winnaar is…
Nee, ik verklap het nog niet.

Ik kan wel zeggen dat de drie finalisten - Amsterdam, Capelle a/d IJssel en Oosterhout in Brabant - laten zien dat gemeenten een belangrijke rol spelen bij inspraak en meedoen. Participatie zoals dat zo mooi heet.

Jongerenparticipatie is uitvoering geven aan het Internationale verdrag inzake de rechten van het kind. Dat verdrag vormt de basis voor alles wat ik doe als minister voor Jeugd en Gezin. Laat het ook de basis zijn van alles wat ú doet in uw gemeente! Maak uw jeugdbeleid tot beleid van de jongeren. Laat hen meedoen! En dat is meer dan maandelijks inspreken op de raadstukken.

Het Kinderrechtenverdrag is de reden dat ik er vandaag niet bij ben. Ik zit op dit moment in het vliegtuig richting Stockholm, om daar de twintigste verjaardag van dat verdrag te vieren en de naleving ervan verder te versterken. Voor kinderen en jongeren in hun eigen land, in Europa en in de wereld.

In ons land worden gelukkig de rechten voor het grootste deel van de Nederlandse jeugd goed nageleefd. Een dak boven het hoofd, voedsel, warmte en onderwijs. De kinderen en jongeren met wie het niet goed gaat, hebben onze bijzondere aandacht.

De Jong Lokaal Bokaal is een aanmoedigingsprijs voor gemeenten om werk te maken van positief jeugdbeleid. Beleid om jongeren te laten deelnemen, ze een steentje te laten bijdragen. Om talenten te ontwikkelen en hen op de rails te houden. Gemeenten weten zelf wat nodig is. Goede methoden en voorbeelden zijn ook voorhanden. Daar hebben ook NJR én al die jongerenwerkers in het land wel ervaring mee!

Gemeenten, houd morgen – 20 november- de brievenbus in de gaten. U krijgt van mij een brief. Over uw rol en positie als het gaat om jongerenparticipatie. De datum is niet toevallig, het is de 20ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag.

Tegen de jongeren wil ik nog zeggen: Ben je het ergens niet mee eens, of wil je wat veranderen? Laat je horen. Klop aan bij het lokale bestuur en de gemeenteraad. Zij zitten er óók voor jou! Laat het verdrag ook jullie gids zijn en doe mee!

Tot slot, wens ik u allen een mooie dag toe en de winnaar …
nee, ik verklap het echt niet. Ik zeg: gefeliciteerd finalisten!