Oefening Uruzgan Integration afgerond (video)

De afgelopen 2 weken oefenden militairen van alle krijgsmachtdelen gezamenlijk voor hun aanstaande missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De 17de oefening Uruzgan Integration was succesvol en stond in het teken van ervaringen uitwisselen tussen de recent teruggekeerde eenheden en de aankomende lichting.

Naast de ervaringsuitwisseling en samenwerking ging het bij de deelnemende eenheden van de landmacht, mariniers, luchtmacht en marechaussee, ook om het op elkaar afstemmen en testen van procedures. Dit alles gebeurde in een zo realistisch mogelijke setting.

De 17e voorbereidingsoefening op rij waarin militairen oefenen voor uitzending naar Afghanistan. De militairen trainen van 25 januari tot en met 5 februari 2010 in delen van Utrecht en Gelderland, tijdens oefening Uruzgan Integration.

Task Force

De meeste deelnemers aan Uruzgan Integration gaan in Afghanistan aan de slag in de Battlegroup, het Provinciaal Reconstructie Team en in de geniecompagnie. Samen vormen deze eenheden de zogeheten Task Force (TFU). De TFU helpt de lokale overheid bij de wederopbouw van Uruzgan, en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

Ervaringen

De ervaringen van oud Uruzgan-gangers werd gebruikt om de nieuwe lichting goed voor te bereiden op hun taak in Afganistan. “Letterlijke alles werd uit de kast gehaald en op ons dak gegooid”, zei een van de deelnemende militiaren. “Ik hoop dat niet elke dag in Uruzgan zo heftig en intens gaat worden als de afgelopen weken.” Een van de trainers stelt hem gerust: “Niet elke dag, maar als je een dergelijk dag hebt dan weet ik zeker dat je je hand er niet voor omdraait. Je hebt de ervaringen van deze oefening in je achterhoofd.”