Johan de Witt in actie tijdens Cold Response (video)

Eenheden uit 15 verschillende landen oefenen tijdens de internationale oefening Cold Response 2010 diverse land, lucht en maritieme operaties in Arctische omstandigheden. Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt is een van de deelnemers aan deze oefening in het noorden van Noorwegen.

De Johan de Witt maakt als enige Nederlandse schip deel uit van de Amphibious Task Group en heeft de maritieme commandant, de Britse Major General Howes, met zijn staf aan boord. In deze uit bijna 100 man bestaande Engelse staf zitten ook 2 Nederlandse onderzeebootspecialisten en 2 datalinkcontrollers van de Koninklijke Luchtmacht. De maritieme taak van de oefening bestaat uit het trainen en samenwerken van de diverse eenheden tijdens een amfibische landing.

Johan de Witt in actie tijdens de internationale oefening Cold Response in Noorwegen.

Aanval voorbereiden

Het gereed maken van honderden militairen voor een amfibische landing is een grote organisatorische en logistieke puzzel. Wapens, munitie, eten; elke soldaat dient, volledig bepakt, op het juiste moment zijn toegewezen landingsvaartuig te betreden. Zowel overdag als ’s nachts wordt dit meerdere keren geoefend. Dit alles om te voorkomen dat de eerste landingsvaartuigen, bij temperaturen tot -15 graden, uren ronddobberen voordat de landing kan beginnen. Uiteindelijk voerde 2 Nederlandse en 2 Britse landsvaartuigen met 300 Nederlandse, Britse en Amerikaanse militairen en bijbehorend materieel een aanval uit op het stand voor de kust van Narvik.

Nederlandse eenheden

Naast de Johan de Witt nemen de onderzeeër Hr. Ms. Dolfijn en 43 Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht namens Nederland deel aan Cold Response 2010