Certificaten voor 11 kansrijke ideeën

"Bij de inrichting van de stal moet het perspectief van het dier leidend zijn. De stal moet zo zijn ontworpen dat de dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen."

Toespraak van de demissionaire minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), G. Verburg, bij het uitreiken van certificaten in het kader van het SBIR-programma Duurzame stallen, 14 april 2010.

Dames en heren,
Hartelijk welkom allemaal. Geweldig om hier vandaag zoveel innovatiekracht bij elkaar te hebben. En goed ook om al deze ondernemers te zien die kunnen en willen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Gewoon, door innovatief te durven zijn. Juist nu, in deze economisch moeilijke tijden!

Eind 2009 heb ik u uitgedaagd door middel van het MKB-innovatieprogramma SBIR (Small Business Innovation and Research) om met voorstellen te komen voor de ontwikkeling van integraal duurzame stal- en houderijsystemen. Systemen die het dierenwelzijn sterk verbeteren en daarnaast ook nog eens beter zijn voor milieu, diergezondheid, energie, arbeidsomstandigheden én beter passen in het landschap.

Nu, dat hebben we geweten. Maar liefst 32 goede projectvoorstellen zijn ingediend. En daar bent u, als 11 besten, van overgebleven. Dat geeft ons allemaal moed, want we hebben ons als - inmiddels demissionair - kabinet namelijk geen kinderachtig doel gesteld. In 2011 - volgend jaar al! - moet 5% van de stallen integraal duurzaam zijn uitgevoerd, met een perspectief op grootschalige toepassing in de jaren erna.

Nu is dat natuurlijk een breed begrip: 'duurzaam'. En voor velerlei uitleg vatbaar. Verduurzamen is een werkwoord. Maar wat ik er in ieder geval mee bedoel, is dat bij de inrichting van de stal het perspectief van het dier leidend moet zijn.

De stal moet zo zijn ontworpen dat de dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De dieren moeten voldoende daglicht krijgen en voldoende ruimte hebben om zich te bewegen. Verder - en dat vind ik ook een heel belangrijke - moet het dier zichtbaar zijn voor de burger. De stal, de houderij, moet openheid en transparantie uitstralen. Want alleen zo kan de sector rekenen op een breed draagvlak in de samenleving.

Dat zijn natuurlijk geen geringe eisen. Maar dat is SBIR op z'n best. Het brengt niet alleen het beste in mensen naar boven, het creëert ook nog eens een win-win situatie.

Voor de overheid:

  • We maken de economie innovatiever
  • We krijgen 'out of the box'-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken
  • We stimuleren ondernemerschap, wat altijd nodig is, en
  • ons beleidsrepertoire wordt er rijker en gevarieerder door.

En u, als ondernemer, krijgt dat extra duwtje om uw innovatieve, spannende en misschien kansrijke idee in de praktijk uit te voeren.

De eerste horde heeft u genomen. En daar mag u trots op zijn, want de inschrijvingen waren van hoog niveau. Ik heb er dan ook hoge verwachtingen van, hoewel ik toch nog één inhoudelijke opmerking over de inschrijvingen wil maken. Ik heb gezien dat een aantal bedrijven in de projecten vergelijkbare problemen aanpakken. Ik noem met name mestscheiding en bodem. Ik zou u willen adviseren om het haalbaarheidsonderzoek ook te benutten om met elkaar rond de tafel te gaan zitten om te kijken of er niet een samenwerkingsverband inzit.

Rest mij u heel veel succes te wensen. Met hele mooie resultaten die we hopelijk snel in ons landschap zien staan. Ik stel voor dat we nu de certificaten gaan uitreiken.