Uitreiking medailles The International Award for Young People

Meer dan 30 jongeren hebben een zilveren of gouden medaille gekregen van The International Award for Young People. Zij hebben zich bijvoorbeeld ingezet bij het jeugdcircus of een hockeyteam gecoacht. Alle medaillewinnaars hebben iets van zichzelf laten zien, hebben zich ingezet voor anderen en aan een eigen talent gewerkt. 'Met andere woorden: je hebt je eigen kansen gecreëerd én kansen voor andere mensen. Dat is iets om trots op te zijn.' Dat zei minister Rouvoet op 17 april tijdens de uitreiking in Breda.

Koninklijke hoogheden, dames en heren, and of course a welcome to the guests from abroad.
En zeker niet in de laatste plaats: beste jongens en meisjes.
En beste ouders, familie, vrienden en begeleiders van de Awardwinnaars.
Wat een mooi gezelschap.

Het is mij een groot plezier om de jongeren hier vandaag de Awards te zien ophalen. En natuurlijk om de gouden Awards te mogen uitreiken. 30 stuks maar liefst.  
Maar of je nou brons, zilver of goud hebt gekregen, ik vind dat iedereen een prachtige prestatie heeft geleverd.

Ieder van jullie heeft iets van zichzelf laten zien, heeft zich ingezet voor anderen en heeft aan een eigen talent gewerkt. Met andere woorden: je hebt je eigen kansen gecreëerd én kansen voor andere mensen. Dat is iets om trots op te zijn. Dat bewijst het bijzondere gezelschap van vandaag wel. Prinsen, een commissaris van de Koningin, een baron, een burgemeester en jullie ouders, familie en vrienden.
Bijzondere mensen die tijd hebben vrij gemaakt om jullie in het zonnetje te zetten.

Het programma is behoorlijk populair. Al 15 jaar worden de Awards uitgereikt. In al die jaren deelde het Awardprogramma in Nederland naar schatting 7700 Awards uit: 5800 bronzen, 1200 zilveren en 700 gouden.

70 tot 80 scholen en jeugdinstellingen doen mee, dat zijn elk jaar meer dan 1000 kinderen en jongeren.

Ik ben bijzonder blij met jullie deelname én jullie prestaties. Jullie laten namelijk zien waar het programmaministerie voor Jeugd en Gezin en alle professionals die zich met jeugd bezighouden in het jeugdbeleid samen voor staan: Gezond en veilig opgroeien, je talenten ontdekken, plezier hebben, jullie straalden dat ook uit,  je steentje bijdragen aan de maatschappij en meedoen! Dat zijn de kansen die alle kinderen en jongeren moeten krijgen. [Bovendien is meedoen ook een kinderrecht.]

Ik heb natuurlijk even nagevraagd wat jullie zoal hebben gedaan om een Award te bemachtigen en ik kan wel zeggen: ik was behoorlijk onder de indruk.

Ieder van jullie stelde zelf een persoonlijk doel, maakte een plan om dat doel ook werkelijk te behalen. Een nieuwe sport leren beoefenen of muziek maken.

En daarmee ben je er nog niet, want je zet je voor een bepaalde periode ook in voor anderen: voor mensen met een verstandelijke handicap bijvoorbeeld.

Of het voorbeeld van Ellen om voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor kankerbestrijding door een eigen cd te produceren en de opbrengst aan het goede doel te schenken.

Het zijn voorbeelden van verhalen die ik heb gehoord over enkele winnaars van de gouden Awards. Zij hebben zich zelfs minimaal 3 jaar voor een maatschappelijk doel ingezet.

Dat lijkt me lang niet altijd makkelijk. Als het, net als vandaag, mooi weer is en je vrienden naar het zwembad gaan, ga jij bijvoorbeeld naar het bejaardenhuis om ouderen te helpen. Dat doe je omdat je hebt beloofd dat je komt helpen. Mensen rekenen op je.

Je geeft er zelf iets voor op. Dan weet je wat het is om je voor anderen in te zetten. En je beloning?
Blijde gezichten van de gehandicapten die je een mooie dag bezorgt,
de resultaten van de meisjes in Tanzania die iets hebben geleerd,
of de reacties van de deelnemers van de plaatselijke tienergroep. Dat moet veel voldoening geven.

En dan tot slot die expeditie. Daar was ik bijzonder nieuwsgierig naar, want dat spreekt behoorlijk tot de verbeelding. Een spannend avontuur waarbij je met elkaar en met een kaart de weg moet vinden. Langs de Hadrian Wall in Groot-Brittannië bijvoorbeeld, of lopend door Oeganda, of met min 10 een tijdje in Finland doorbrengen, zoals Paul en zijn groep.

Ik vermoed zomaar dat het soms afzien was, dat bleek uit jullie presentatie, maar ik weet bijna zeker dat er mooie gesprekken waren, dat er veel is gelachen en vriendschappen voor het leven zijn ontstaan. [Ik zou bijna willen dat ik zelf nog mee kon doen aan de Awards. Wat een prachtige ervaring.]

Jongens en meisjes,
Ik ga afronden. Het Awardprogramma lijkt me een leuke en leerzame ervaring. En een goede voorbereiding op de toekomst. Want weten waar je eigen talenten liggen, dat is waardevolle kennis, nu en voor later bent. Voor als je verder wilt leren of op zoek gaat naar werk. Als jullie vandaag íets laten zien, is het dat het mogelijk is om zelf je kansen te creëren en ze te benutten. Daarmee geef je een goed voorbeeld voor vele andere jongeren in ons land.

En het belooft nog wat voor de toekomst. Want wie weet staat er vandaag wel een toekomstige minister bij. Of een nieuwsgierige journalist, of een kundige arts. Maar welk beroep het ook wordt, ergens moet je beginnen met het ontdekken van je eigen talenten. En als je daarmee ook een ander kunt helpen, is dat helemaal mooi.

Vandaag is het slot van het programma. Jullie hebben laten zien wat je hebt bereikt. Aan je familie en vrienden en samen met je collega-awardwinnaars om nu feest vieren. Ik laat jullie daar nu mee beginnen. En hoop dat jullie ook in de toekomst lekker bezig blijven. Voor jezelf én voor anderen.
Veel plezier! Keep up the good work, and lots of fun!