Speech bij bijeenkomst Charter Talent naar de Top

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking bestaat uit vrouwen. Op basisscholen zitten ongeveer evenveel jongens als meisjes en dat blijft zo tót op de hogeschool en universiteit. Op hogescholen en universiteiten zitten inmiddels meer meisjes dan jongens. Meisjes doen het in het hoger onderwijs dus beter, ze studeren ook sneller af. Een goede basis dus voor een weg richting de top, zou je denken.

Toch zitten in Nederland onverklaarbaar en onacceptabel weinig vrouwen op hoge bestuursfuncties. De top van het Nederlandse bedrijfsleven bestaat voor een magere 7% uit vrouwen. Terwijl we weten dat het potentieel er wél is. Er blijft dus veel talent onbenut. Dat kan zo niet langer.

Dankzij het charter Talent naar de Top komt daar steeds meer verandering in. Hartstikke mooi dat u hier bent om het charter te ondertekenen. Met uw bedrijven erbij, zitten we na vandaag op 134 ondertekenaars.

Als u straks het charter ondertekent, doet u dat vrijwillig. Maar uw commitment is níet vrijblijvend. Het charter krijgt pas betekenis, als na vandaag alle ondertekenaars hun eigen kwantitatieve doelstellingen en strategie formuleren. Dus u moet allemaal aan de slag!

Marieke Bax (directeur TopBrainstorm) heeft ooit gezegd: “Een bedrijf zegt niet: ‘We willen volgend jaar een béétje winst maken’”. Zo is het ook met dit charter. Een ‘beetje’ tekenen kan niet.

U mag weliswaar zelf bepalen hoe hoog u de lat legt, maar u bent wel gehouden aan uw eigen doelstellingen. Ik zou zeggen: daag uzelf uit en leg die lat zo hoog mogelijk. Ga voor de 30% vrouwen aan de top. Een 30% doelstelling dwingt je om scherp te blijven en je bij elke vacature af te vragen: heb ik in mijn bedrijf goed gekeken naar álle geschikte kandidaten? Of ben ik alleen aan het zoeken binnen het old boys network?

Als je als bedrijf echt wilt gaan voor meer vrouwen aan de top, moet je zuinig zijn op je ‘materiaal’, op het talent dat je in huis hebt. Dus ook oog hebben voor de vrouwen die aan het begin van hun loopbaan staan, hen vanaf het begin ruim baan geven om hun talent te ontwikkelen en hen daarbij ondersteunen.

Ambitieuze vrouwen weten zelf prima wat ze nodig hebben om hun doel te bereiken. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om binnen hun gelederen vrouwelijk talent actief te scouten en vrouwen te vragen voor bepaalde functies. Dat is nog niet vanzelfsprekend, dus daar valt echt nog winst te halen.

Vrouwen zijn ook hard nodig aan de top:
- door de vergrijzing dreigen tekorten in de toekomst;
- vrouwen brengen hun eigen kwaliteiten mee. Zoals het vermogen om mensen te binden. Vrouwen zijn ook goed in crisismanagement - op korte termijn onder psychologische druk integere beslissingen nemen. En mannen zijn vaak goed in strategische beslissingen op lange termijn.
- Dit zijn generalisaties natuurlijk, in de praktijk ligt het vaak genuanceerder. Het is wél echt zo dat diversiteit werkt. Dat teams en bedrijven beter functioneren als er een goede balans is tussen mannen en vrouwen. Concreet heb je het dan over minimaal 30% vrouwen en minimaal 30% mannen in de top en het middenkader.

Om daar te komen hebben we dus dit charter. Maar ik vind het óók ontzettend belangrijk dat talentvolle vrouwen zichtbaar zijn in onze samenleving, dat er rolmodellen zijn. Zodat andere vrouwen zich daar aan op kunnen trekken en zien dat het kán. Dat inspireert en het geeft moed en vertrouwen.