Collega’s in Afghanistan nemen afscheid van korporaal Luc Janzen

De collega’s van Task Force Uruzgan op Multinational Base Tarin Kowt hebben vandaag afscheid genomen van korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij sneuvelde afgelopen zaterdag toen zijn terreinwagen op een geimproviseerd explosief reed.

Bij deze aanslag sneuvelden ook de Franse kapitein Barek Deligny en een Afghaanse tolk. Na de afscheidsdienst volgde een indrukwekkende ramp ceremony. Zijn directe collega's begeleiden hem op zijn laatste reis naar Nederland.

Twee Chinook transporthelikopters van Kandahar Air Field haalden vanmorgen eerst het betrokken peloton in Deh Rawod. Het peloton heeft persoonlijk afscheid kunnen nemen, aansluitend volgde de afscheidsdienst.

De dienst vond plaats in de Apache-onderhoudshangaar op Kamp Holland en was volledig gevuld met Afghanen, Amerikanen, Australiërs, Fransen, Nederlanders, Singaporezen, Slowaken, militairen en burgermedewerkers van Task Force Uruzgan. De Nederlandse contingentscommandant, commandeur Henk Itzig Heine, was met een Nederlandse vertegenwoordiging van Kandahar Airfield overgekomen om bij de dienst aanwezig te zijn. In de hangaar hing een grote foto van Luc Janzen. De afscheidsdienst werd opgeluisterd met verschillende muzieknummers en een fotopresentatie. Zijn pelotonscommandant en beste vriend hield een korte toespraak. De commandant stelde dat ze Luc niet vlug zullen vergeten, hij was rustig en had altijd zijn zaken goed voor elkaar.

Ook de commandant van de 42 NLD Battle Group Limburgse Jagers, luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg sprak tijdens de afscheidsdienst: “Luc, een goed gevoel en trots heb ik nu alleen omdat ik zie hoe je maten, maar ook alle anderen zich inspannen om dit afscheid zo waardig als mogelijk te maken. Voor de rest heb ik een leeg gevoel. Leeg omdat we in jou een fantastische maat hebben verloren maar ook omdat ik besef dat je thuisfront nog veel meer heeft verloren.”

Na de afscheidsdienst begeleidde het peloton van Luc Janzen de kist naar het vliegveld. De stoet werd vooraf gegaan door een Canadese doedelzakspeler. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland vormden honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen een erehaag. Zo brachten zij de omgekomen militair de allerlaatste groet en de allerlaatste eer. Bij de twee Chinook helikopters die gereed stonden vuurden de artilleristen met hun Pantzerhouwitzer twee saluutschoten af. Vlak voor het moment waarop de kist de Chinook werd binnengedragen, vlogen drie Apache helikopters van de Nederlandse Air Task Force een missing man formatie over de aangetreden militairen. Samen met zijn peloton en onder escorte van drie Apache helikopters vlogen ze terug naar Deh Rawod. Vanaf daar volgde de reis naar Kandahar Air Field.

Op Kandahar Airfield stond een Nederlands C-130 Hercules vliegtuig gereed. De collega’s die bij dezelfde aanslag gewond raakten, brachten samen met de Nederlandse militairen een laatste eregroet en toonden diep respect aan de collega die het hoogste offer heeft gegeven voor een betere toekomst van Afghanistan.