Bedrijven gebonden aan nieuwe maatregelen tegen Iran

De Europese Unie heeft op 26 juli 2010 besloten aanvullende sanctiemaatregelen te treffen tegen Iran. Aanleiding hiervoor is de aanhoudende weigering van Iran om zijn nucleaire verrijkingsactiviteiten te staken. Voor handel met Iran gelden al enkele jaren beperkingen, en die zijn nu verder uitgebreid.

In aanvulling op de maatregelen waaraan na aanname van het Raadsbesluit al uitvoering kon worden gegeven door de overheid, zijn bedrijven sinds 7 september 2010 ook gebonden aan nog twee andere maatregelen uit het Raadsbesluit. Dit zijn het aankoopverbod van dual-use goederen en het investeringsverbod in de aardolie- en aardgasindustrie zijn van kracht en strafbaar gesteld.

Omdat er tussen de totstandkoming van het Raadsbesluit en de Sanctieverordening zelf - het moment dat de regels voor burgers van kracht worden - relatief veel tijd zit, was het nog mogelijk om verschillende activiteiten ten aanzien van Iran die in het Raadsbesluit beperkt of verboden zijn nog uit te voeren.

Om dit te voorkomen zijn de daarvoor in aanmerking komende maatregelen nu al aan de bestaande nationale Sanctieregeling Iran toegevoegd. Hierdoor zijn burgers en bedrijven gehouden aan de nieuwe sanctiemaatregelen betreffende het aankoopverbod van dual use goederen en het investeringsverbod in de aardolie- en aardgasindustrie. Overtreding van deze bepalingen is hiermee vanaf 7 september 2010 strafbaar gesteld onder de Wet op de economische delicten.

Meer informatie

In het onderwerp Internationale sancties staat meer informatie over de EU-sancties tegen Iran.
Hier is ook een overzicht te vinden van beperkende maatregelen op het gebied van goederen en technologie, financiën en transport.  Ook vindt u daar antwoorden op veelgestelde vragen naar aanleiding van de aanvullende sanctiemaatregelen.