Hirsch Ballin presenteert Nederlandse asielprocedure aan Europese collega's

Minister Hirsch Ballin presenteerde vandaag de nieuwe Nederlandse asielprocedure aan zijn Europese collega's ter gelegenheid van een conferentie over het toekomstige Europese asielstelsel. De minister is ervan overtuigd dat alleen door een Europese aanpak bescherming kan worden geboden aan vluchtelingen en illegale migratie kan worden tegengegaan. Het Belgisch voorzitterschap, dat de conferentie organiseert, heeft de vorming van een Europees asielstelsel hoog op de agenda staan.

Eén soort asielstatus voorkomt dat asielzoekers na hun toelating gaan procederen voor een betere status. Om herhaalde aanvragen van asielzoekers te voorkomen, worden de behoeftes van kwetsbare personen vroegtijdig in de procedure onderkend en medische omstandigheden betrokken bij de procedure.  

De nieuwe Nederlandse asielprocedure, die op 1 juli van start ging, kenmerkt zich door een combinatie van snelheid en zorgvuldigheid. Hirsch Ballin verwacht dat circa 40% van de asielaanvragen in de snelle algemene asielprocedure van acht dagen kunnen worden afgedaan. Alleen als nader onderzoek noodzakelijk is zal de asielprocedure langer duren. Door deze aanpak weten meer asielzoekers sneller of ze in Nederland mogen blijven.