Duurzame palmolie voor de Nederlandse markt

De Task Force voor Duurzame Palmolie heeft het streven dat alle palmolie voor de Nederlandse markt in 2015 duurzaam is geproduceerd. De task force is vandaag officieel van start gegaan.

Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) ontvangt het Manifest Task Force Duurzame Palmolie.

Bleker: 'We weten zeker dat de door deze Ronde Tafel gecertificeerde oliepalmproductie niet ten koste gaat van bijvoorbeeld leefgebied van Orang-Oetans of van waardevolle bossen.'

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) nam in perscentrum Nieuwspoort het 'Manifest Ter Oprichting' in ontvangst. Het Manifest geeft de ambitie en de uitgangspunten van de task force weer. 

De Task Force Duurzame Palmolie is een samenwerkingsverband van de in Nederland gevestigde schakels in de palmolieketen. Het gaat dan om de raffinaderijen van palmolie, de verschillende sectoren die de palmolie verwerken en bedrijven die consumentenproducten aanbieden waarin palmolie is verwerkt. Zo wordt palmolie als grondstof gebruikt in consumptiegoederen (zoals shampoo en zeep), diervoeding en als biobrandstof voor elektriciteitscentrales.

Certificaat

De partijen gaan samenwerken aan het stimuleren van de productie en het gebruik van duurzaam geproduceerde palmolie. Dit betekent dat de palmolie is gecertificeerd volgens de principes van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Bleker: 'We weten zeker dat de door deze Ronde Tafel gecertificeerde oliepalmproductie niet ten koste gaat van bijvoorbeeld leefgebied van Orang-Oetans of van waardevolle bossen.' Maar, zo zei Bleker, de productie van duurzame palmolie is nog te laag, en de afzet te gering. Daarom moeten de zaken steviger worden aangepakt. "Door niet alleen de nationale, maar ook de internationale handelsketens en sectoren aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. En dat doet u met dit manifest", aldus Bleker.

China en India

Daarbij kan de task force rekenen op het ministerie van EL&I. Zo geeft Bleker in het Actieplan Duurzame Handel (2011 - 2015) de verduurzaming van palmolie een  prominente plek. Bleker: "Verder ga ik samen met het Verenigd Koninkrijk optrekken om met de voorlopers uit het bedrijfsleven en de bancaire wereld afspraken te maken over de productie en afzet van duurzaam geproduceerde palmolie. En die samenwerking trekken we ook door als het gaat om afspraken met China en India."