Luchtdoelartilleristen schieten met scherp op Kreta (video)

Het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht heeft de afgelopen week op Kreta het schieten met het Stingerwapensysteem beoefend. De NAVO-schietbaan op het Griekse eiland is een van de weinige plekken waar dat mag.

De 2 luchtverdedigingsbatterijen van de eenheid en de luchtverdedigingscompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade brachten de samenwerking tussen de radar- en vuursystemen in praktijk. Het afvuren van de Stingers op vliegende doelen vormde iedere keer een hoogtepunt. De militairen schoten vanaf de schouder, de zogenoemde Manpads (MAN Portable Air Defense System) versie, en vanaf het Stingerplatform Fennek en Mercedes Benz. "Het is een kick om te zien dat we snel zijn en gelijk doel treffen", aldus een van de schutters.

Het Commando Luchtdoelartillerie beoefende het schieten met het Stingerwapensysteem op Kreta. Het afvuren van de Stingers op vliegende doelen vormde iedere keer een hoogtepunt. Kerntaak van het commando is het beveiligen van eenheden en belangrijke objecten tegen luchtaanvallen op lage, zeer lage en middelbare hoogte.

Luchtaanvallen

Kerntaak van het Commando Luchtdoelartillerie is het beveiligen van eenheden en belangrijke objecten tegen luchtaanvallen op lage, zeer lage en middelbare hoogte. Daartoe beschikt de eenheid onder meer over geïntegreerde radarsystemen, Stingerplatforms Fennek en Mercedes Benz en Amraam-raketsystemen. De luchtmobiele eenheid opereert primair met de draagbare Stingers.

In de nabije toekomst fuseert het Commando Luchtdoelartillerie met de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht tot het Commando Grondgebonden Luchtverdediging dat wordt ingedeeld bij de landmacht.